Instagram/MercedesAMG
StoryEditor

Mercedes chystá najsilnejšie cestné AMG. Predstaviť sa má čoskoro v Mníchove

30.08.2021, 12:20
Vďaka plug-in hybridnému pohonu by mal praktický štvordverový kupé model ponúkať výkon prevyšujúci až hranicu 800 koní. Bude tak predstavovať vrchol ponuky.

S blížiacim sa otváraním brán očakávanej výstavy IAA Mobility 2021 začínajú automobilky čoraz viac lákať pozornosť verejnosti na svoje horúce pripravované novinky. A že ich bude pomerne veľa. Jednou z mnohých je aj špičkové a v zásade i vôbec najvýkonnejšie vozidlo z dielne divízie Mercedes-AMG, ktoré zažije premiéru práve v priestoroch mníchovského výstaviska.

Ísť by malo o nedávno faceliftovaný model štvordverového kupé Mercedes-AMG GT 4 Door Coupé, avšak v top motorizácii označovanej ako 73 e. Už samotný názov predpovedá, že v tomto prípade sa už elektrifikácii nevyhneme a pohonnú jednotku bude tvoriť aj prídavný elektromotor.

Doterajším najvýkonnejším variantom bol Mercedes-AMG GT 4 Door Coupé 63 S s pohonom všetkých kolies 4Matic+, ktorý sme si pred časom mohli vyskúšať i u nás v redakcii. Naladenie na 639 koní však výrobca posúva ešte o poznanie ďalej a vďaka osadeniu plug-in hybridného pohonu s dvakrát prepĺňaným motorom V8 sa má dostať novinka až na hodnotu niečo vyše 800 koní, pričom krútiaci moment bude dosahovať masívnych tisíc Nm. 

Kupéčko, vhodné svojou priestrannosťou pokojne aj pre menšiu rodinu, má vo svojej novej vrcholnej verzii atakovať stovku už pod tri sekundy - prekoná tak aj napriek pravdepodobne vyššej hmotnosti svojho čisto spaľovacieho súrodenca, ktorý zvládal túto disciplínu za stále viac než slušných 3,2 sekundy. 

Z vlastnej skúsenosti môžeme podotknúť, že šprint na stovku bol aj kvôli vynikajúcemu vyladeniu či práci pohonu všetkých štyroch kolies dych berúci a v istých momentoch spôsobil až krátky závrat. Jednoducho, nie zadarmo je verzia 63 S držiteľom titulu najrýchlejšieho luxusného štvordverového modelu na legendárnej trati Nürburgring s časom 7:27.800.

​Nemecká automobilka už pre netrpezlivých fanúšikov zverejnila aj niekoľko jemne odhaľujúcich snímok, z ktorých možno vyčítať, že vizuálny rozdiel novej top verzie modelového radu Mercedes-AMG GT 4 Door Coupé nebude nijak kričať do sveta svoju elektrifikovanosť. Hlavným rozdielom je tak zrejme len lemovanie nasávacích otvorov a príslušnosť k hybridnej technike prezrádza malá plaketka E-Performance v maske chladiča.

Na podrobné informácie si budeme musieť ešte počkať, no nie príliš dlho. Výstavisko privíta návštevníkov už v najbližších dňoch, pričom premiéra nového modelu Mercedes-AMG GT 4 Door Coupé 73 e by mala prebehnúť 1. septembra.

Výrobca k zverejneným snímkam len dodáva hashtagy v znení #EverythingButQuiet a taktiež popis „The calm before the roar“ (v preklade: Kľud pre revom), čím predznamenáva, že by sme sa mohli tešiť na stále veľmi atraktívny zvukový prejav spaľovacieho motora. 

Okrem spomínanej horúcej novinky by sa na výstavisku mala prvýkrát predviesť aj koncepčná elektrická podoba legendárnej offroadovej ikony Triedy G, nový elektrosedan EQE, koncept elektrického Maybachu a zároveň zrejme i top AMG variant luxusnej vlajkovej elektrickej limuzíny EQS.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 10:08