Do výbavy českej polície by mohol v budúcnosti pribudnúť aj unikátny zastavovací systém tamojších vedcov.FOTO: Twitter/Policie ČR
StoryEditor

Polícia bude môcť odstaviť auto na diaľku. V Česku vyvinuli unikátny systém ako z filmov

19.02.2024, 11:10
Autor:
TASRTASRrperpe
  • Takzvaný Eloryks je systém, ktorým by polícia mohla „deaktivovať“ autá na diaľku pri ich prenasledovaní.
  • Systém prakticky odpojí elektrický obeh v aute a tým odstaví aj palivovú sústavu, čo zastaví auto.
  • Či a kedy by sa novinka mohla dostať do praxe je otázne. Nutné je vysporiadať sa s bezpečnosťou systému i legislatívou v Česku či v iných krajinách, kde by bol systém použitý.

Za nezastavením auta na príkaz polície môžu stáť rôzne dôvody – kradnuté vozidlo, drogová trestná činnosť, zákaz vedenia automobilu a mnoho iného. Na svete sa na takéto situácie vyvinuli mnohé viac i menej účinné spôsoby pre donútenie vodiča k zastaveniu. Za veľkou mlákou sa čoraz viac využívajú aj „vystreľovacie sieťe“, ktoré sa zamotajú do kolesa páchateľa a znemožnia či sťažia jeho ďalší únik.

U nás sú však spôsoby pre zastavenia unikajúceho auta pomerne obmedzené, čo sa ukazuje aj na mnohých videách zo zásahov polície. V krajných prípadoch potom nastupuje „na scénu“ varovný výstrel či ostrý výstrel na unikajúci automobil.

V akčných filmoch série Rýchlo a Zbesilo však už pred niekoľkými rokmi mohli fanúšikovia pretekov áut vidieť unikátny „náboj“, ktorý polícia na unikajúce auto vystrelila a ten prakticky vyskratoval celú elektroniku auta a zastavil ho. Niečo podobné, hoci umiernené a reálnejšie, teraz prinášajú vedci z Česka.

image

Kórejská a japonská presila: Toto je TOP 10 najpredávanejších SUV na Slovensku v roku 2023

Tamojší odborníci totiž predstavili systém Eloryks, ktorý policajtom umožní elektronicky obmedziť rýchlosť alebo dokonca aj úplne zastaviť unikajúce vozidlo. Dosah systému je okolo 300 metrov. Článok o tom priniesol spravodajský web Novinky.cz, informuje TASR.

Vývoj systému financuje české ministerstvo vnútra a spolupracuje na ňom priamo tiež České vysoké učení technické v Prahe a Vysoké učení technické v Brně. Systém vyvíjajú tri roky a práve vďaka tejto novinke by polícia nemusela používať rôzne donucovacie prostriedky, v dôsledku ktorých môže dôjsť k ublíženiu na zdraví či k škode na majetku.

„Modernou technológiou, na ktorú sa zameriavame, je bezdrôtová komunikácia medzi vozidlami známa pod skratkou V2X (Vehicle-to-X) alebo kooperatívne systémy. Tieto technológie sa už aj dnes dostávajú do komerčne vyrábaných vozidiel,“ uviedol Zdeněk Lokaj z laboratória CertiLab, ktorý predstavoval novinárom prototyp.

image

Blackoutom za udržateľnosť: Holandský Utrecht nemá elektrinu, pre autá bude na prídel

Spomínanými technológiami v súčasnosti disponujú napríklad nové elektrické modely značky Volkswagen a posledná generácia modelu Volkswagen Golf. Vďaka technológiám môžu vozidlá komunikovať s vozidlami s podobnou výbavou, ktoré sa nachádzajú v okolí, či s „inteligentnou“ dopravnou infraštruktúrou, ktorá ich upozorní napríklad na práce na cestách, kolóny, alebo blížiacu sa sanitku či iné nebezpečenstvá.

„A nám umožňuje bezpečným a autorizovaným spôsobom vydať rozkaz prenasledovanému vozidlu, aby sa zastavilo,“ povedal Lokaj. Pri mimoriadnej bezpečnostnej situácii policajné vozidlo zo svojej komunikačnej jednotky vyšle signál a v priebehu niekoľkých sekúnd dôjde k vypnutiu prívodu paliva do motora v páchateľovom vozidle.

V prípade elektrického automobilu sa obmedzí prísun energie z batérie. Na základe vzdialenosti, rýchlosti či smeru pohybu auta by policajti v špeciálnej aplikácii mohli vybrať vozidlo, ktoré pomocou tlačidla „blokovať“ zastavia.

V budúcnosti by sa systém mohol využívať aj v prípade krádeží, obmedzenia pohybu v blízkosti chránených budov alebo pri plánovaných policajných akciách. Potrebné je ešte vyriešiť, za akých okolností bude možné systém použiť a ako zabrániť jeho prípadnému zneužitiu.

Zatiaľ nie je jasné či a kedy by sa táto nádejná novinka mohla dostať do bežnej praxe. Nutné je okrem samotnej bezpečnosti systému a ochrany pred zneužitím, zamerať sa aj na právne hľadisko a legislatívu. Bez toho systém do prevádzky nebude môcť ísť.

image

Vodičov čakajú od apríla zásadné novinky. Zmeny vás môžu vyjsť v praxi celkom draho

01 - Modified: 2024-01-11 14:17:06 - Feat.: 1 - Title: Vodičov čakajú od apríla zásadné novinky. Zmeny vás môžu vyjsť v praxi celkom draho 02 - Modified: 2023-12-04 10:25:00 - Feat.: 1 - Title: Luxusné SUV bolo preč za 30 sekúnd. Zlodeji ukradli Rolls-Royce za vyše 400-tisíc eur 03 - Modified: 2023-11-15 12:50:00 - Feat.: 1 - Title: Výstražné trojuholníky by mohli skončiť. Aká je súčasná povinná výbava automobilov? 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kórejská a japonská presila: Toto je TOP 10 najpredávanejších SUV na Slovensku v roku 2023 05 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: 1 - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech
01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 02:38