Ford Explorer je v zahraničí a najmä na domácej pôde značky často využívaný v radoch polície. Technológia by mohla teda zavítať práve do jeho výbavy.FOTO: Hn/radoslav Petrík
StoryEditor

Nový patent Fordu urobí z auta bonzovací nástroj. Priestupky by posielal polícií

05.08.2024, 12:25
Autor:
TopSpeedTopSpeed
  • Dnešné vozidlá sú plné technológií, senzorov a kamier, ktoré môžu pre niekoho znamenať už narúšanie súkromia.
  • Aby toho nebolo málo, podľa Fordu by sme sa mohli dočkať zaujímavej technológie, ktorá by „bonzovala“ priestupky.
  • Zatiaľ ide výhradne o registráciu patentu. Otázne je, ako by technológia fungovala, aká by bola jej spoľahlivosť a či by bola pre všetkých alebo iba políciu.

Ford má zvláštnu záľubu podávať si neobyčajné, niekedy skoro až vyšinuté patenty. Napríklad vlani médiami preletel nápad ovládať offroadový automobil postojačky, ešte staršia je potom myšlienka povoliť vytáčať motor auta na diaľku, ale medzi návrhmi modrého oválu nájdete tiež prepojenie audiosystémov viacerých vozidiel.

Okrem toho si výrobca patentoval aj skladací volant ako podperu pre počítač (to sa dokonca už dostalo do praxe v novom modeli Custom Tourneo), prídavné batérie na strechu, skúter integrovaný do automobilu alebo čosi úplne mimo – psiu búdu s aktívnym potlačovaním hluku.

Netušíme, či sú to pre vás inšpiratívne a zaujímavé nápady, alebo výmysly hodné skôr výsmechu, ale posledná patentová prihláška úsmevy určite u mnohých nevyvoláva. Ford si teraz totiž nechal na patentovom úrade zaregistrovať doslova bonzovací nástroj, presnejšie povedané systém, ktorý by polícii automaticky hlásil prekročenie rýchlosti.

Úrady by sa potom rozhodli, či budú podozrivé vozidlo prenasledovať, prípadne rovno pošlú majiteľovi určenú čiastku (pokutu), ako sa to robí v rámci zákona o „objektívnej zodpovednosti“. Pochopiteľne nikde nie je napísané, že sa navrhovaná novinka skutočne niekedy dostane do výroby, respektíve či ide o technológiu určenú pre všetky modely americkej značky alebo len pre policajné stroje.

image

Spoliehajú sa výhradne na elektromobily. Policajnú flotilu so spaľovákmi vymenili za Tesly

K registrácii došlo v druhej polovici júla, keď si Ford nechal zaregistrovať patent, podľa ktorého by kamery v jeho vozidlách boli schopné zaznamenať a následne i vyhodnotiť v spolupráci so softwarom rýchlosť okoloidúcich áut. Nazval ho „systémy a metódy pre zisťovanie prekročenia rýchlosti“, čo vám asi prekladať bližšie nemusíme.

Táto technika by skrátka registrovala priestupky, konkrétne rýchlostné a nie, nenechávala by si ich pre seba. Ak senzory Fordu zaregistrujú takúto situáciu, kamera urobí záznam a spolu s polohou a ďalšími údajmi ho odošle príslušným úradom či polícii a tá by rozhodla, či zahájiť prenasledovanie alebo rovno poslať výzvu k úhrade pokuty.

image

V zahraničí totálka, u nás ako nové. Vlani odborníci odhalili tri problémové jazdenky denne

Ešte raz pripomíname, že zatiaľ ide výhradne o patent, teda len myšlienku, čo by vo Forde mohlo fungovať, ale tiež nemusí. Navyše musíme pripomenúť, že môže ísť o systém určený výhradne pre policajné špeciály tejto automobilky. Pre nich by to bolo uľahčenie práce a zároveň výrazne zvýšenie „zásahu“ proti predpisy nerešpektujúcim motoristom.

Otázkou je, že či je podobné neustále sledovanie etické. Rovnako tak to, či sa takýmto spôsobom nenarušuje ešte viac súkromie vodičov a kde máme istotu, že bude systém spoľahlivý alebo nebude podávať falošné hlásenia, proti ktorým sa nebudete mať v zásade ako brániť a dovolať spravodlivosti.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

image

Nové autá už bez toho nekúpite. Do povinnej výbavy pribudli systémy, ktoré vodičov vytáčajú

01 - Modified: 2024-07-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľudový hatchback ovládol Európu. Toto sú najpredávanejšie autá za prvý polrok 2024 02 - Modified: 2024-07-15 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Investičné automobilové klasiky: Ktoré a kedy stoja za kúpu? Tu je niekoľko príkladov 03 - Modified: 2024-08-02 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Spoliehajú sa výhradne na elektromobily. Policajnú flotilu so spaľovákmi vymenili za Tesly 04 - Modified: 2024-07-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kontroverzné riešenie Fordu: Novinka preberá legendárne meno, spoločné však nemá nič 05 - Modified: 2024-05-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zabudnite na SUV. Ford má luxusnú rodinnú dodávku, ktorá veľkosť výborne maskuje
01 - Modified: 2024-09-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Tlak na odklad zákazu rastie: ACEA chce posunúť emisné ciele, Stellantis to odmieta 02 - Modified: 2024-09-18 08:58:11 - Feat.: - Title: Google vyhral na súde EÚ spor o pokutu vyše miliardy eur za obmedzovanie konkurencie 03 - Modified: 2024-09-17 16:37:38 - Feat.: - Title: Policajti budú môcť dostať dočasný stabilizačný a náborový príspevok, rozhodol parlament 04 - Modified: 2024-09-17 14:27:08 - Feat.: - Title: Slovensko IT stálo desať miliónov. Polícia začala trestné stíhanie, štátna akciovka je v likvidácii 05 - Modified: 2024-09-17 14:16:11 - Feat.: - Title: Slováci si priplatia. Od budúceho roka sa zásadne zvyšuje cena diaľničných známok
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. september 2024 13:47