HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Spoznáte alternatívne skratky okresov? Zvládnite kvíz pre skutočných odborníkov

11.01.2022, 10:55
Alternatívne skratky EČV majú za úlohu nahradiť tie pôvodné, u ktorých sa kombinácia čísel a písmen už minula. Dokážete ich priradiť k okresom?

Ešte začiatkom roka sa mnohí motoristi potešili doslova revolučným zmenám, ktoré má priniesť schválená novela zákona, na ktorú veľa z nás roky čakalo. Novela zákona o cestnej premávke totiž avizuje zásadnú novinku, ktorá sa týka evidencie vozidiel a samotného priraďovania evidenčného čísla vozidla EČV.

V praxi to má vyzerať tak, že po nadobudnutí platnosti by držitelia pri zmene údajov alebo zmene vozidla nemuseli meniť aj tabuľky s evidenčným číslom. Majiteľovi by teda zostali tabuľky po celý čas, kedy bude mať v držbe vozidlo alebo môže evidenčné číslo ponechať na vozidle a bude ho naďalej využívať nový majiteľ, ktorý toto auto kúpi.

Zásadné na tom je, že nutnosť výmeny odpadá aj pri kúpe mimo okres. Reálne teda môže majiteľ vlastniť auto so skratkou okresu (napríklad BT) na tabuľke EČV, no vozidlo mať prihlásené v Košiciach. Spoznávanie áut na základe skratiek tak bude v podstate nemožné a nebude rozhodovať o tom, kde je auto registrované.

Formát nových evidenčných čísiel by teda na základe nových zmien nemal vôbec reflektovať skratky okresov. Pôjde o univerzálny tvar AA000AA, kedy prvým vydaným novým evidenčným číslom by malo byť AA001AA. Ďalšie pôjdu podľa číselného poradia a neskôr sa budú pochopiteľne meniť aj písmená. Po novom sa zároveň prihlásenie a odhlásenie vozidla vykoná jednou návštevou na hociktorom dopravnom inšpektoráte. 

Novela však napokon prišla s odkladom, čo kompetentní odôvodnili krátkym časovým úsekom na prípravu a zapracovanie potrebných zmien v informačnom systéme. Problémy by totiž mohli nastať pri využívaní objektívnej zodpovednosti a pokuty by tak mohli chodiť nesprávnym majiteľom vozidiel. Z pôvodného termínu, kedy mala novela platiť od 1. marca 2022, sa posunula jej účinnosť až na 1. január 2023. 

Keďže ešte rok budú vodiči musieť využívať doterajší spôsob prepisov a zmeny tabuliek s EČV, pripravili sme si pre vás kvíz, ktorí preverí schopnosti v určovaní alternatívnych skratiek okresov. Tie slúžia na náhradu pôvodnej skratky, u ktorej kombinácie čísel a písmen sa už minuli.

Predtým, ako sa totiž tieto značky minú, ministerstvo vnútra rozhodne o ďalšej skratke. Vo vyhláške bola preto napríklad pre Bratislavu pridelená z pôvodnej skratky BA, neskôr používaná skratka BL a nedávno zapracované označenie BT. Spoznáte však, k akým okresom patria ďalšie alternatívne skratky? Otestujte sa vyššie.

01 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-14 15:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Uhádnete všetky mená postáv zo známych animovaných filmov? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 04:45