StoryEditor

Keď sa umývanie auta zmení na nočnú moru. Tieto veci určite nerobte, hrozí poškodenie

21.04.2020, 11:45
Po umytí auta môžete dosiahnuť vynikajúci výsledok, avšak len pri správnom postupe, ktorý nie každý pozná.

Slnečné jarné počasie, ktoré aktuálne pôsobí na území Slovenska, mnohých láka povenovať sa svojim štvorkolesovým miláčikom. Nemusíte byť pritom extrémny pedant a zarytý motoristický fanúšik. Vzhľadom na vysokú prašnosť kvôli suchu a poletujúcemu peľu sa vozidlá v týchto dňoch rýchlo zaprášia, ojedinelé slabé prehánky následne len toto "dielo" dokončia.

Vodiči si teda nachádzajú svoje autá pokryté nepeknou vrstvou prachu a prachových obrazcov, ktoré nevyzerajú lákavo. Niet sa čomu čudovať, že aj napriek mimoriadnej situácii kvôli koronavírusu si to potom namieria do autoumyvární. 

Niektorí zvolia plne automatizované linky, iní dajú prednosť bezkontaktným boxom a ďalší vsadia zas na klasiku a na dvore auto umyjú svojpomocne. Automatické linky, najčastejšie umiestnené na čerpacích staniciach, sú síce komfortným nástrojom na umytie vozidla, avšak v mnohých prípadoch môžu priniesť viac škody než úžitku.

Rotačné kefy môžu najmä na autách s tmavým lakom spôsobiť nepekné "slniečka" a kruhy, ktoré následne odstránite len finančne nákladným preleštením laku.

​Platí to predovšetkým pri nadmerne znečistených automobiloch. Netvrdíme, že všetky automatické autoumyvárne spôsobujú takéto poškodenia laku, záleží to totiž aj od samotného prevádzkovateľa, kvality údržby strojov/kief a použitej technológie i materiálu.

HN/Radoslav Petrík

​​Pri jarnej údržbe by sme sa však osobne spoliehali skôr na bezkontaktnú umyváreň využívajúcu takzvané "wapky", avšak aj tu je dobré dbať na odporúčania (starostlivá údržba od prevádzkovateľa) a niektoré zásady, ktoré môžu byť skutočne veľmi dôležité pri umývaní vozidla - v opačnom prípade môžu byť majitelia po vyschnutí auta nepríjemne prekvapení a dobrý úmysel pri očiste auta sa ľahko zmení na nočnú moru.

Stačí totiž malý omyl v procese umývania a spôsobiť môžete výrazné poškriabanie laku (viditeľné najmä na tmavých lakoch), v tom lepšom prípade "len" nepekné fľaky od vody po jej zaschnutí. V galérii vyššie vám preto prinášame niekoľko užitočných a skutočne jednoduchých tipov, ako proces "očisty" karosérie vozidla zvládnuť na jednotku.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 13:49