StoryEditor

Chyba, ktorá môže mať fatálne následky. Hrozí mastná pokuta aj roky vo väzení

14.07.2020, 13:04
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Nenechávajte v letných horúčavách zvieratá v zaparkovaných autách, upozorňuje polícia. Hrozí vám za to pokuta tisíc eur a väzenie na dva až päť rokov.

Ponechanie zvieraťa v zaparkovanom aute je najmä v letných horúčavách obrovské riziko. Prehriatiu zvieraťa nepredídeme dokonca ani ponechaním auta s pootvoreným oknom v tieni, upozorňujú policajti prostredníctvom kampane „Nezabudni na mňa v aute“.

Ako upozorňuje Polícia SR, vozidlá určené na prevoz živých zvierat, musia mať dokonale zabezpečené vetranie, teda prístup čerstvého vzduchu a odvádzanie nadmernej vlhkosti a tepla z vozidla. Aj napriek tomu je potrebné zabezpečiť zvieraťu časté venčenie a dostatočný príjem tekutín.

Pokuta tisíc eur

Ak necháte v rozhorúčenom aute zviera, vystavujete veľkému riziku nielen zviera samotné, ale aj seba. Polícia upozorňuje, že ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute možno riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej oblasti, za ktorý hrozí fyzickej osobe pokuta až do výšky tisíc eur.

Za určitých okolností môže mať skutok dokonca aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky, v závažnejších prípadoch až päť rokov.

​Hlavný veterinárny lekár MV SR, kpt. MVDr. Martin Paľa: „K ochladzovaniu organizmu psa dochádza najmä zrýchleným dýchaním s vyplazeným jazykom. Pes však pritom z organizmu stráca aj množstvo tekutín. Pri zvýšenej teplote prostredia a nemožnosti sa ochladiť nastáva dehydratácia a prehriatie organizmu, hypertermia. Prehriatie môže skončiť poruchou centrálnej nervovej sústavy, šokom, zvýšenou zrážanlivosťou krvi až cirkulačným zlyhaním a teda úhynom zvieraťa."

"Je chybou domnievať sa, že pes sa nám dokáže prehriať v aute iba pri extrémne vysokej teplote vonkajšieho prostredia. Samozrejme, že vysoká teplota vonkajšieho prostredia tento proces urýchli, no už napríklad pri teplote 15 stupňov a priamom slnečnom žiarení v kombinácii s nepriaznivými zoohygienickými podmienkami sa vozidlo dokáže vyhriať na teplotu pre zviera neznesiteľnú. Teplota vo vozidle zaparkovanom na priamom slnku sa dokáže veľmi rýchlo zdvihnúť až o 20 stupňov Celzia. Taktiež je chybou myslieť si, že ak pri vonkajšej teplote 30 stupňov Celzia necháme psa v aute zaparkovanom v tieni s pootvoreným okienkom, predídeme prehriatiu zvieraťa."

Rozbiť okno, či hľadať majiteľa?

Na túto otázku odpovedá zástupca riaditeľa úradu kriminálnej polície Prezídia PZ mjr. Marek Kordík: "Na otázku, či rozbiť okno na aute, sa nedá odpovedať jednoznačne. Okrem toho, že môže dôjsť k smrti dieťaťa alebo zvieraťa, či k následkom na zdraví, občan na druhej strane riskuje, že sa dopustí protiprávneho konania poškodením cudzieho majetku a majiteľ vozidla môže žiadať súdnou cestou náhradu vzniknutej škody."

Pixabay

"Ak by však išlo o prípad krajnej núdze a konanie by spĺňalo všetky zákonné podmienky na takéto konanie, občan by mohol postupovať aj takýmto spôsobom. Je však na zvážení, či takéto konanie spĺňa všetky podmienky protiprávnosti v prípade krajnej núdze. Každý prípad je potrebné posudzovať individuálne."

Ak je to možné a aj situácia to dovoľuje, treba zabezpečiť prítomnosť majiteľa vozidla, napríklad vyhlásiť ho v nákupnom centre cez informačný stánok alebo cez SBS službu. Ak si občan nevie sám poradiť, odporúčame zavolať políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať.

Ako postupovať, keď nájdeme prehriateho psa

Na dehydratáciu zvieraťa poukazujú nešpecifické príznaky, ako sú zrýchlené až sťažené dýchanie, dezorientácia, apatia, nechuť do jedla, hnačka, zvracanie, slabý pulz, prípadne zvýšená srdcová frekvencia. Pes má suché sliznice a väčšinou suchý ňufák. Môžu nám pomôcť aj dva rýchle testy.

Pri prvom, keď však treba brať do úvahy plemennú príslušnosť psa, urobíme kožnú riasu: zdvihneme kožu na hlave alebo kdekoľvek na tele psa. Pri dostatku tekutín je koža pružná a ihneď sa vráti na svoje pôvodné miesto.

Pri dehydratácii koža stráca pružnosť. Pri druhom orientačnom teste zdvihneme psovi horný pysk. Za normálnych okolností sú ďasná a jazyk vlhké a ružové. Prstom jemne zatlačíme na ďasno, ktoré zbledne, no pri dobrom fyziologickom stave má po dvoch sekundách opäť pôvodnú farbu.

Keď je pes prehriaty a dehydrovaný, postupujte takto:
- Psa ochlaďte vodou. Použite vlhký uterák, poutierajte mu ním slabiny, brucho, nohy a spodnú časť labiek. Nikdy psa celého neponárajte do studenej vody.
- Psa preneste do tieňa, resp. klimatizovanej miestnosti. Položte ho na chladnú zem, chladiacu podložku, prípadne studený mokrý uterák.
- Zabezpečte cirkuláciu vzduchu v miestnosti.
- Poskytnime psovi vodu.
- Kontrolujte psovi teplotu, väčšinou veľmi rýchlo klesá. Zastavte ochladzovanie pri 38,5 stupňoch Celzia.
- Po poskytnutí prvej pomoci kontaktujte veterinára, ktorý stanoví ďalší postup.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:43