StoryEditor

Zabudnite na bitcoin. Týchto päť jazdených áut dnes cenou prekonáva aj nové modely

18.02.2022, 12:21
Investovanie do áut sa nemusí vždy vyplatiť a ceny sa riadia ponukou i dopytom, pričom môžu v priebehu času výrazne kolísať. Prinášame však päticu modelov, ktoré majú do budúcna pekne vykročené k zhodnoteniu.

Mnoho ľudí a veľkých investorov investuje do dnes veľmi diskutovaných kryptomien, najmä do populárneho bitcoinu ako do dlhodobého uchovávateľa hodnoty. Jeho hodnota sa v priebehu rokov mnohonásobne zvýšila, veľa peňazí však môžete zarobiť aj kúpou auta, a to dokonca i z druhej ruky. Ťažiť z vyhľadávaných kúskov môžete najmä v súčasnosti, keď hodnoty jazdeniek vystrelili poriadne nahor.

Podpísal sa pod to nedostatok čipov a ďalšie poruchy v globálnom logistickom reťazci, ktoré zabránili výrobcom automobilov vyrábať v pôvodne plánovaných objemoch nové vozidlá, pričom na požadované modely sa dlho čakalo a odhady dodacích lehôt sa opakovane predlžovali. Táto situácia sa nemá výrazne zlepšiť ani v najbližšom období, pričom má nepriamy vplyv aj na trh s jazdenými vozidlami.

"V celej Európe vidíme v poslednom období stenčovanie ponuky kvalitných jazdených áut," potvrdzuje Jakub Šulta, generálny riaditeľ medzinárodného online trhoviska s jazdenými vozidlami Carvago.

"Zákazníci si nechávajú svoje existujúce vozidlá dlhšie, pretože ich jednoducho nemôžu nahradiť novými, a najmä v prípade mladších jazdených vozidiel s nižším počtom najazdených kilometrov pozorujeme záujem ľudí, ktorí predtým uprednostňovali úplne nové vozidlá. To vo výsledku ženie ceny jazdených automobilov smerom nahor," dodáva.

​Investovanie do automobilov nie je žiadnou novinkou, skúsenému a v oblasti aspoň čiastočne orientovanému majiteľovi môže vyniesť slušný balík peňazí napríklad aj obyčajná Škoda 120 v zachovalom a pôvodom stave. Teda model, ktorý pred niekoľkými rokmi nebolo problém stretávať na cestách a neskôr zamierili nechcené kusy do šrotovísk za minimálne sumy. Teraz sa predávajú aj za tisícky eur.

Dnes sa teda karta obracia a aj takéto klasické modely naberajú celkom rýchlo na hodnote, pochopiteľne, sú aj vhodnejšie a výnosnejšie alternatívy. Nemusí ísť pritom ani o najvzácnejšie investičné veterány, ako je napríklad Ferrari 250 GTO s číslom podvozku 4135 GT, ktoré pred niekoľkými rokmi zmenilo majiteľa za údajných 62 miliónov eur.

Spoločnosť Carvago vybrala zo svojej bohatej ponuky jazdených vozidiel päť neobvyklých modelov, ktoré sa s odstupom času ukazujú ako výhodná investícia:

"Určite netvrdíme, že tieto modely budú v rovnakej miere stúpať na cene aj v budúcnosti," upozorňuje Šulta. Uvedené ocenenie modelov je orientačné a vychádza z cien nových vozidiel v základnej výbave i priemerných cien jazdených vozidiel rovnakého typu dostupných na platforme Carvago.

"Ceny zberateľských unikátov sa riadia trochu inými zákonmi ako zvyšok trhu. Naše analýzy však ukazujú, že celkový previs dopytu bude pokračovať aj počas celého roka 2022. Preto neodporúčame odkladať kúpu jazdeného vozidla v nádeji, že ceny začnú opäť klesať. Naopak, minimálne v najbližších mesiacoch budú rásť," doplnil Šulta.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:00