StoryEditor

Stočené kilometre a skryté poškodenia? Kúpa jazdeného auta sa môže zmeniť na nočnú moru

29.03.2021, 11:37
Autor:
TASRTASR
Kým pred rokom sme si vyberali aj ojazdené vozidlá priamo v kamenných predajniach, dnes kúpite vozidlo z pohodlia domova. Predaj sa presunul na internet, no netreba zabúdať na nástrahy a overenie.

Kúpa auta je nepochybne pre mnohých významnou záležitosťou a mali by sme jej prikladať patričnú pozornosť. Nenechajte sa okamžite strhnúť výhodnou cenou či ďalšími benefitmi bez toho, aby ste si kupované vozidlo ešte pred podpísaním zmluvy a vyplatením dôkladne preverili.

V opačnom prípade sa vám túžba po individuálnej doprave a vysnívanom aute môže nepekne vypomstiť. Overenie pritom nie je nijak finančne nákladné a dokáže ušetriť slušnú dávku peňazí, ak počas procesu narazíte na niečo podozrivé.

Údaje o ojazdených vozidlách si možno aj v tejto neľahkej dobe online overiť v oficiálnom štátnom registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Informoval o tom Miroslav Strelec, PR manažér Technickej služby kontroly originality.

Spotrebitelia by podľa neho nemali zabúdať overiť si informácie o ojazdenom vozidle ešte pred jeho kúpou. Rovnako jednoducho, ako možno získať automobil online, je možné dostať sa aj v období vyhláseného núdzového stavu v dôsledku pandemickej situácie k historickým údajom o vozidle.

​Podľa Strelca na overenie postačuje takzvané VIN číslo, pomocou ktorého kupujúci na webe registra prevádzkových záznamov vozidiel získa všetky podstatné informácie o vozidle. "K histórii najazdených kilometrov sa dostane cez vygenerovaný ODO-Pass, ktorý zobrazuje nielen grafické znázornenie zaznamenania kilometrov, ale aj presné číselné hodnoty," priblížil.

"Po zadaní troch údajov z ODO-Passu (číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledného stavu kilometrov zaznamenaného v ODO-Passe) na web RPZV kupujúci získa aj informáciu, ktorý subjekt a kedy konkrétny údaj o kilometroch do registra zaznamenal," dopĺňa.

RPZV

​Spotrebiteľ cez webstránku registra prevádzkových záznamov vozidiel získa podľa neho nielen celkovú históriu najazdených kilometrov, ale aj ďalšie kľúčové informácie, ktoré by mal pred kúpou o ojazdenom vozidle nepochybne vedieť.

"V súčasnom období by bolo vhodné overiť si hlavne blokácie, ktoré bránia možnému prepisu vozidla, ďalej overiť si exekúcie majiteľa vozidla, lízing či záložné právo vozidla. Celkovo 20 údajov poskytuje príloha k ODO-Passu, ktorú si spotrebiteľ podobne ako ODO-Pass vygeneruje na webe RPZV," poznamenal Strelec.

Príloha k ODO-Passu podľa neho obsahuje aj záznamy o poškodeniach automobilu, ktoré mohli vzniknúť pri dopravnej nehode alebo škodovej udalosti, súčasne aj záznamy zo servisných činností a opráv vozidla. V prípade potvrdenia poškodení automobilu si môže cez web vygenerovať výpis, v ktorom sú podrobné údaje o poškodených dieloch či kalkulácii opravy.

RPZV

​​"ODO-Pass a príloha k ODO-Passu, prípadne aj výpis o poškodeniach vozidla sú dostupné nielen na webe RPZV, ale aj u 960 poskytovateľov ODO-Passov. Vzhľadom na súčasnú situáciu ovplyvnenú pandémiou koronavírusu si pred návštevou konkrétneho poskytovateľa treba overiť, či v tomto období poskytuje služby, prípadne si nájsť ďalšieho poskytovateľa v okolí," doplnil Strelec.

​​Zdôraznil, že register prevádzkových záznamov vozidiel je jediný štátny register na Slovensku, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR s cieľom vytvorenia transparentnej histórie prevádzkových záznamov vozidiel.

"Do registra pribúdajú denne tisíce záznamov od vyše 2 400 prispievateľov. Medzi nich patria výrobcovia vozidiel, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly, pracoviská kontroly originality, predajcovia vozidiel, autoopravovne, poisťovne, lízingové spoločnosti, polícia a ďalšie subjekty pôsobiace v automobilovej oblasti," dodal Strelec.

Doplnil, že od spustenia zaznamenávania údajov do registra prevádzkových záznamov vozidiel boli u 17 741 vozidiel pozmeňované hodnoty odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov. Ďalších 4 442 vozidiel malo upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 17:53