StoryEditor

Zbytočné umývanie či poškodený lak auta. Na Slovensko sa čoskoro dostane "špinavý dážď"

15.03.2022, 13:10
S umývaním áut by ste mali niekoľko dní počkať. Zároveň je dobré si pripomenúť, ako správne postupovať a najmä po prechode saharského piesku nepoškriabať vozidlá.

Slnečné počasie posledných dní určite vyhnalo do umývacích boxov mnohých majiteľov áut. Po špinavej zime, kedy sa dážď striedal so snehom a na cestách sa tvorila vrstva soli i blata, si vozidlá určite zaslúžia zvýšenú pozornosť a dôkladnú očistu.

Agresívna soľ totiž môže poškodzovať autá s rôznymi odreninami, na ktorých vrstvu špiny s čiastočkami posypu necháte pridlho. ​V ohrození sú najmä staršie kúsky, ktoré už majú spomínané odreniny a teda narušenia celistvosti laku alebo rôzne poškodenia na podvozku.

Všeobecné základné tipy, ako správne postupovať pri umývaní auta nájdete v galérii:

Ten je, prirodzene, vystavený nepriazni posypovej soli počas zimy najviac a tak je potrebné po príchode teplejšieho, krajšieho a slnečnejšieho počasia autá poctivo umyť - karosériu, všetky záhyby, podbehy kolies a taktiež podvozok. 

Ak ste tak ale neurobili doteraz, tak si plánovanú očistu odložte ešte o niekoľko dní. Čoskoro sa totiž na našom území dočkáme nepríjemného saharského piesku. "Už niekoľko dní panuje na našom území ustálený charakter počasia o ktorý sa stará rozsiahla oblasť tlakovej výše. V priebehu stredy však dôjde k určitej zmene," píše portál iMeteo.sk.

"Stabilný charakter počasia naruší studený front, ktorý prinesie zrážky, no okrem vlahy k nám stiahne aj saharský piesok. Ten sa nad Európu začne v utorok dostávať vo vysokých koncentráciach," dopĺňa.

Saharský prach sa má ešte v pondelok večer dostanť nad Španielsko a nad západné a južné Francúzsko, pričom nad týmito oblasťami sa nezastaví a začne postupovať ďalej do Európy. Vplyvom severozápadného prúdenia sa začne saharský piesok dostávať zo západnej Európy smerom nad našu oblasť a v noci z utorka na stredu bude dopadať na zem naviazaný na kvapky dažďa. 

Čiastočky piesku bude možné vidieť na mnohých hladkých povrchoch, takže vrstvu si nájdu na autá aj vodiči. Saharský piesok alebo jav taktiež nazývaný ako "špinavý dážď" vie poriadne potrápiť majiteľov a spôsobiť aj isté materiálne škody - najmä teda ich vinou, keď si nesprávnym umývaním zaneseného vozidla poškodia lak. 

Kľúčové je dodržiavať isté zásady pri následnom umývaní nánosu saharského piesku, kvôli ktorému zvyknú vozidlá vyzerať ako niekoľko mesiacov odstavené. Vrstva prachu v sebe ukrýva tvrdé mikročiastočky piesku, ktoré bez dôkladného predumytia auta tlakom vody spôsobia, že ak následne na auto siahnete kefou či umývacou rukavicou, vytvoríte si na lakovaní nepekné škrabancové obrazce.

Tých sa už potom zbavíte jedine odborným preleštením karosérie vozidla, čo je finančne rozhodne náročnejšie. Opatrní by mali byť najmä tí, ktorým doma parkuje auto čiernej či celkovo tmavšej farby. Na takýchto typoch potom nedokonalosti vidieť ešte viac. Riaďte sa preto našimi radami v galérii vyššie a najmä s umývaním počkajte do prechodu pásma so saharským pieskom.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 15:42