Slovenská polícia sa s nedostatkom zamestnancov pasuje už roky.TASR
StoryEditor

Našli ste sa v nich aj vy? Pozrite si najčastejšie chyby mladých vodičov

03.05.2022, 13:40
Konečne ste dovŕšili požadovaný vek a patríte k nováčikom za volantom? Odporúčame si prehliadnuť niekoľko najbežnejších chýb, ktoré môžu na cestách ohrozovať vás i ostatných. Vyhnite sa im.

Život bez automobilu si dnes mnohí snáď nevedia vôbec predstaviť, prípadne by bol takýto spôsob výhradne verejnej prepravy z dlhodobého hľadiska pre nich celkom komplikovaný a nepohodlný. 

Jednoducho, auto vám dáva vo výsledku obrovskú dávku voľnosti, no taktiež so sebou prináša mnohí starosti a finančné výdavky, na ktoré je potrebné myslieť ešte pred samotnou kúpou. Nehovoriac, pochopiteľne, o nutnosti absolvovať kurz autoškoly.

Väčšina budúcich vodičov len netrpezlivo čaká, kedy prelomia vekovú hranicu a budú môcť nastúpiť do lavíc autoškôl. Nájdu sa aj tí, ktorí to robia "z povinnosti" a dnešného štýlu života. Uvedomujú si, že osobná doprava je najmä vo veľkomestách spojená so zápchami, no všetky ďalšie presuny sú podstatne komfortnejšie a rýchlejšie.

Vravia si, že aj v meste je dokonca určite pohodlnejšie sedieť vo vlastnom auto, než sa tlačiť pri dverách s ďalšími desiatkami ľudí v MHD. I keď by ste sa do cieľa možno dostali električkou či autobusom rýchlejšie, odbremenili cesty a prispeli k ochrane životného prostredia. Dnešná rýchla uponáhľaná doba však autá väčšinou vyžaduje.

K ich rozšíreniu prispela i pandémia, ktorá vyhnala ľudí z verejnej dopravy do tej vlastnej - za volanty áut. Pribudli tak i noví vodiči, začiatočníci a mladí, ktorí sa napríklad konečne dočkali možnosti vlastniť vodičské oprávnenie. S ním treba naberať tiež drahocenné skúsenosti a vyhýbať sa chybám, ktoré by vašu štartujúcu "kariéru" šoféra mohli stopnúť skôr, než sa vôbec dostane do zabehnutých koľají.

​V galérii vyššie sme preto pripravili zoznam 10 chýb, ktorých sa mladí za volantom dopúšťajú najčastejšie. Nie je to pritom výsada nových mladých vodičov, ale aj starších začiatočníkov či tiež zdanlivo ostrieľaných držiteľov vodičáku. Nájdete sa v niektorom z bodov? Naštudujte a poučte sa z jednotlivých chýb, ktoré môžu ohrozovať vašu aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 23:17