StoryEditor

Tieto autá Slováci milujú. Patria v tomto roku medzi absolútne najpredávanejšie

04.05.2022, 00:00
Podľa údajov ZAP SR sme zoskupili najpredávanejšie vozidlá prvých troch mesiacov tohto roka na Slovensku. Dominanciu českých modelov narúšajú značky z Ázie.

Automobilky v súčasnosti neprežívajú práve priaznivé obdobie. Pandemickú situáciu, kedy boli obmedzené prevádzky, niekoľkokrát bol vyhlásený lockdown a ľudia si peniaze z neistoty nechávali na ťažšie chvíle, vystriedala čipová kríza a stopku mnohým dodávateľom dal najnovšie aj vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

Aj napriek tomu sa podarilo podľa dát Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky zvýšiť medziročne predaje o takmer 25 percent. Zatiaľ čo minulý rok sa kúpilo v prvom kvartáli 15 402 vozidiel, teraz to bolo až 19 221 vozidiel. Ide však o obdobie, ktoré ešte nebolo zasiahnuté spomínanou vojnou u našich susedov, po čom boli značky nútené pozastaviť výroby kvôli chýbajúcim dielom (najmä káblové zväzky) a zvyšovali sa tiež dodacie lehoty. 

Niektorí zákazníci teda od kúpy určite upustili, keďže na novinku si budú musieť počkať niekoľko mesiacov alebo v niektorých prípadoch aj viac než rok. Siahnuť budú môcť po jazdených kúskoch, ktorých počet je tiež veľmi malý a dopyt už dlhšiu dobu prevyšuje ponuku.

Tak je to aj u nových vozidiel, nájsť auto zo skladových zásob je dnes priam zázrak. Väčšinou sa k novému autu za krátku dobu dostanete výhradne vtedy, ak kúpu nastávajúci majiteľ zrušil.

​Stúpli taktiež ceny a to u niektorých modelov viac, než len o stovky eur. Výrobcovia vo všeobecnosti po prepuknutí vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, čo spôsobilo nemalé problémy, začali klásť dôraz na predaj drahších áut, z ktorých majú podstatne vyššie marže.

Niektorí kvôli absencii polovodičov rovno vyškrtli najnižšie výbavy alebo museli pristúpiť k obmedzeniu niektorých príplatkových prvkov či verzií. Pozreli sme sa bližšie na najobľúbenejšie vozidlá Slovákov, ktoré prvým trom mesiacom tohto roka v predajoch dominovali.

Zatiaľ čo v minulosti to bola "pieseň" výhradne mladoboleslavskej značky, teraz sa čoraz viac do popredia dostávajú aj ázijské značky. Zoznam 10 najpredávanejších modelov za prvý kvartál 2022, spolu s predajnými číslami nájdete vo videu vyššie.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 18:48