Poradíme, ako postupovať počas jazdy i mimo nej, aby si auto z nádrže odpilo menej.FOTO: Dremstime
StoryEditor

Sedem jednoduchých tipov, ako znížiť spotrebu auta. Stačí málo a za palivo miniete menej

16.05.2022, 11:58
  • Dodržiavanie niekoľkých zásad dokáže efektívne znížiť spotrebu automobilu.
  • Ako prispôsobiť samotnú jazdu a používanie auta?
  • Čo všetko môže ovplyvňovať apetít vozidla?

Ak vlastníte auto s objemným a výkonným motorom pod kapotou, asi máte posledné mesiace hlavu v smútku. Ceny na čerpacích staniciach trhajú rekordy a dokonca ani majitelia naftových vozidiel nie sú vo výhode.

Hoci dieselové modely majú spotrebu voči porovnateľným benzínovým autám zväčša o niečo nižšiu, vo výsledku sumu, ktorú na pumpách majitelia nechajú je podobná. Nafta je totiž cenovo ešte vyššie, než je tomu u klasického benzínu.

Kedy možno očakávať zlepšenie a dôjde k zníženiu cien na čerpacích staniciach je zatiaľ otázne. Navýšenie sumy za liter palív pritom tlačí aj na trh s jazdenými vozidlami, kedy záujemcovia častejšie siahajú po úspornejších pohonoch, pričom na popularite stúpajú aj elektrifikované modely áut.

V galérii nižšie si pozrite niekoľko tipov, ako šetriť palivo a tým i nemalé financie

I keď sa so štvorlitrovým benzínovým osemvalcom zrejme nedostanete z pôvodnej spotreby na polovicu, dodržiavaním istých zásad a rád môžete výsledný apetít aspoň čiastočne znížiť a tak navštíviť „najluxusnejšie miesta dneška“ v podobe čerpacích staníc o niečo sporadickejšie. 

Pripravili sme pre vás, spolu s automobilovým expertom Matasom Buzelisom z platformy na kontrolu histórie vozidiel v spoločnosti carVertical, niekoľko jednoduchých návykov a riešení, ktoré môžu pomôcť znížiť vaše účty za palivo a jednoducho prispejú k efektívnejšiemu využívaniu jazdeného či nového vozidla. A to je dnes, kedy je situácia nevyspytateľná a môže vám každé euro k dobru padnúť vhod, dôležité.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 03 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 05 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 12:27