Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
11.07.2018, 15:51

Voňavé múzeum. Čo ste o káve nevedeli

Čím si prešlo kávovníkové zrno, kým sa v podobe lahodného moku dostalo do našich šálok?

Voňavé múzeum. Čo ste o káve nevedeli
Zdroj: Dreamstime

V Krušetnici na Orave zodpovedajú mnoho možno aj doteraz nepoznaných otázok týkajúcich sa kávy. V múzeu kávy zozbierali okolo 630 exponátov, najstarší z nich má 200 rokov.

​Slnkom zaliate plantáže Mexika, Hondurasu či Nikaraguy. Také vzdialené od Slovenska, a predsa cítime ich vôňu. Znásobenú množstvom kávových zrniek, ktoré omínajú stenu múzea Oravakafe v Krušetnici. Keďže milujeme čísla, dovoľte menší matematický úlet. Okolo nás sú 4 milióny kávových zrniek, ktorými steny múzea oblepilo 250 ľudí. Z tohto množstva by sa vraj dalo urobiť 60-tisíc káv. Denne vypijem priemerne 3 kávy, takže by som mala „vystarané“ takmer na 55 rokov.

Okrem kávy tu nachádzame všetky možné nástroje, ktoré s ňou súvisia – šálky, hrnčeky, mlynčeky, kávovary i nádoby, v ktorých ju pili pred dvesto rokmi. Exponáty vystavené v Oravakafe sú slovenským rekordom a sú ocenené Certifikátom za najväčšiu zbierku. K šťastiu nám chýba už len šálka spomínaného lahodného moku. To je však to jediné, čo tu nenachádzame, pre nízke stropy im hygiena nepovolila vybudovať tu kaviareň.

Budova je zvonku nenápadná, no sme na správnom mieste. Ako prvá nás zaujme mapa sveta, prostredníctvom ktorej zaznamenávajú návštevy zahraničných hostí, ktorí expozíciu navštívili. „Každý cudzinec dostane špendlík, ktorý pripne na svoju krajinu vyznačenú na mape,“ rozpráva Roman Florek, náš sprievodca a zároveň milovník kávy, ktorý múzeum založil.

Žije svoj kávový sen

Len dvadsaťšesťročný rodák z Krušetnice, ktorý stojí za celým projektom, odjakživa miloval kávu i všetko s ňou spojené a o svoje vedomosti by sa chcel podeliť s ostatnými. „Chcel by som, aby ľudia pili kvalitnú kávu a vedeli si ju aj správne pripraviť,“ hovorí Roman, ktorý sa ku káve dostal počas strednej školy najmä vďaka svojej špecializácii baristu. „Prvé dva roky som sa venoval somelierstvu, potom som prešiel na miešané nápoje a napokon na kávu. Fascinovalo ma, že je veľa krajín, kultúr, a každá ju pripravuje v niečom inom. Tak som sa dozvedal nové zaujímavosti, v čom sa dá kávovníkové zrno pripraviť.“ Po škole absolvoval rôzne semináre a kurzy v Prahe a neskôr sa cez internet dostal k zbierke asi 150 exponátov od roku 1870. Najskôr ich chcel posunúť známym, ktorí robili s kávou, no uvedomil si, že sa o prípravu kávy zaujíma viac, než si myslel a rozhodol sa ponechať si ich. „V tej chvíli mi bolo jasné, že exponáty predávať nebudem, ale vystavím ich.“

S podporou obetavých rodičov a ochotných dobrovoľníkov vytvoril v starom dome unikátnu mozaiku z kávových zŕn a zozbieral najväčší počet exponátov, ktoré do expozície stále pribúdajú. „Takmer štyri roky trvalo, kým som múzeum dostal do takej podoby, ako ho vidíte dnes,“ hovorí Roman a dodáva, že rozpoznávanie kávových zŕn z rôznych krajín a tiež chutnej kávy z celého sveta je jeho koníčkom. Keď je možnosť, cestuje, no dodáva, že veľa vecí získava cez internet.

Príbeh o zrnku

Expozícia Oravakafe rozpráva príbeh kávovníkového zrna od svojho počiatku až po lahodný koniec. Môžete si pozrieť aj rôzne vzorky a jeho podoby od prvotného plodu (zrno je kôstka čerešne kávovníka) cez následné opracovanie do surového zrna (zeleného stavu) až po finálne upražené kávovníkové zrno, ktoré je tmavohnedej farby. Prierez je v expozícii zobrazený spolu s konkrétnym opisom.

Dominantou múzea je mozaika zo zŕn, ktorá je najväčšou na svete. Dosiaľ získala certifikát zo Slovenska, ale v pláne je aj zápis do svetovej Guinnessovej knihy rekordov. Ako vznikol nápad s miliónmi kávových zŕn oblepenými na stene? „Premýšľali sme, že začneme grafitmi alebo niečím, čím by sme kávovníkové zrno priblížili,“ rozpráva Roman. „Videl som, že ni

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.