Originál listiny, ktorou Belo IV. povýšil v roku 1238 Trnavu na slobodné kráľovské mesto.Andrej Šimončič
StoryEditor

Najvzácnejší poklad. Listinu s kráľovskými výsadami dvakrát ukradli, mešťania ju museli vykúpiť

09.09.2018, 11:35
Úhľadný, no pre laika takpovediac nečitateľný latinský rukopis vyšiel v roku 1238 spod pera kráľovského magistra a vymenúva privilégiá, ktoré panovník udelil Trnave ako prvému mestu na území dnešného Slovenska.

Hoci presný dátum jej „narodenia“ nie je známy, Trnavčania si vždy v septembri pripomínajú, že práve vďaka nej sa ich mesto stalo prvým na území dnešného Slovenska, nesúcim prívlastok slobodné kráľovské. Listina uhorského kráľa Bela IV., ktorá ich privilégiá vymenúva, má už 780 rokov.

Sivastý pergamenový list, ktorý pred nami leží, je najstaršou listinou svojho druhu na Slovensku, pre obyvateľov Trnavy oddávna najdôležitejším dokumentom a pre tamojší archív jeho najväčším pokladom. Napriek tomu, že originál bol pred viac než troma storočiami nenávratne poškodený, jeho cena je nevyčísliteľná.

„Je to unikátna listina a uhorský kráľ Belo IV. ňou udelil mestu viaceré práva, ktoré umožnili jeho rýchly rozvoj. Také privilégiá v tom čase nemalo na území dnešného Slovenska žiadne mesto,“ vysvetľuje Júlia Ragačová, riaditeľka Štátneho archívu v Trnave.

Úhľadný, no pre laika takpovediac nečitateľný latinský rukopis vyšiel v roku 1238 spod pera kráľovského magistra Štefana a okrem iného v ňom stojí: „Keďže miesto, ktoré sa nazýva Zumbothel, zdá sa nám najvhodnejším na usadenie hostí, udeľujeme mešťanom, ktorí v ňom bývajú, i tým, ktorí by sa tam neskôr chceli usadiť, takú slobodu, aby patrili priamo pod kráľovskú korunu...“.

Čarovné Slovensko

Šesť kilometrov cenností

Tým Zumbothelom je práve dnešná Trnava, ktorá dostala kráľovské privilégiá ako druhé mesto v Uhorsku po Stoličnom Belehrade, dnešnom maďarskom Székesfehérváre. Známy je však iba rok 1238....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-09-25 09:37:21 - Feat.: 0 - Title: Výpalník Imrich Tököli. Kurucký kráľ zobral mesto pod ochranu a potom ho vyplienil
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:29