HN/Peter Mayer
StoryEditor

Zahraničné médiá píšu o Čaputovej: Stúpajúca hviezda bez politických skúseností porazila ostrieľaného diplomata

31.03.2019, 03:35
Autor:
tbatbaČTKČTK
Čaputová podľa agentúry Reuters vyhrala na vlne rozhorčenia verejnosti z korupcie a dokázala čeliť trendu populistickej, protieurópskej politiky na celom kontinente.

Víťazstvo politického nováčika, proeurópskej liberálnej advokátky a protikorupčnej aktivistky Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách si všímajú svetové tlačové agentúry aj ďalšie zahraničné médiá. Úspech Čaputovej spájajú s atmosférou v slovenskej spoločnosti a politike po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Čaputová podľa agentúry Reuters vyhrala na vlne rozhorčenia verejnosti z korupcie a dokázala čeliť trendu populistickej, protieurópskej politiky na celom kontinente.

Chce zastaviť korupciu

"Korupcia a zmena politického štýlu boli hlavnými témami pred kľúčovým hlasovaním, ktoré sa konalo rok po zavraždení novinára Jána Kuciaka, ktorý vyšetroval prípady podvodov vo vysokých kruhoch, a jeho snúbenice," napísala agentúra Reuters.

Čaputová sa v kampani zasadzovala za skoncovanie so stavom, keď štát ovládajú "ľudia, ktorí ťahajú za nitky v pozadí". Na to podľa prieskumov počuli hlavne mladší a vzdelanejší voliči, poznamenala agentúra a pripomenula, že hlava štátu má na Slovensku síce pomerne malé právomoci, ale menuje premiéra a môže zablokovať vymenovanie kľúčových prokurátorov a sudcov.

Komplikácie pre Fica

Víťazstvo Čaputovejj podľa Reuters komplikuje plán bývalého premiéra a predsedu vládnej strany Smer Roberta Fica opustiť politiku tým, že sa stane predsedom ústavného súdu.

Môže tiež povzbudiť opozičné strany, aby sa pokúsili poraziť Smer v parlamentných voľbách v budúcom roku, ale podľa politických analytikov by liberálna prezidentka tiež mohla zmobilizovať Smer a antisystémových voličov.

Agentúra AP označila Čaputovú za "stúpajúcu hviezdu slovenskej politiky". Štyridsaťpäťročná právnička má síce málo skúseností v politike, ale získala si voličov zdesených korupciou a politikmi hlavného prúdu.

Rozvedená žena prezidentkou v konzervatívnej krajine

Zdôraznila tiež, že v konzervatívnej katolíckej krajine uspela rozvedená matka dvoch detí, ktorá sa vyjadrovala v prospech práv homosexuálov a postavila sa proti zákazu interrupcií.

Britská stanica BBC zdôraznila, že prvou slovenskou prezidentkou sa stáva Zuzana Čaputová, ktorá voľby poňala ako boj medzi dobrom a zlom. Protikorupčná aktivistka síce nemá skoro žiadne politické skúsenosti, ale dokázala poraziť ostrieľaného diplomata Maroša Šefčoviča z vládnucej strany.

"Prvá žena, ktorá vyhrala slovenské prezidentské voľby, je síce nováčik v politike, ale aj vynikajúci rečník," poznamenala agentúra AFP. Čaputová podľa nej ťažila z rozčarovania voličov z vládnucej koalície a v očiach voličov sa stala odpoveďou na volanie po zmene. Tešila sa aj podpore mnohých celebrít, ako je spevák Paľo Habera, ktorý ju vidí ako "čistú dušu".

Nádej pre celý región

The New York Times píše o veľkom víťazstve Zuzany Čaputovej. Tá podľa denníka dáva nádej opozičným stranám v celom regióne, ktoré sa chcú postaviť voči nacionalistickým a populistickým hnutiam. 

Strhujúce víťazstvo pre Zuzanu Čaputovú, píše Financial Times. Spravodajský portál pripomína, že jej cesta k moci bola poháňaná znechutením ľudí po vražde novinára Jána Kuciaka. 

Jej cesta od politicky neznámej osoby do prezidentského úradu ukázala, ako dramaticky sa zmenila situácia v krajine po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Politická outsiderka vyhral prezidentské voľby na Slovensku, opisuje víťazstvo Zuzany Čaputovej portál Politico. Víťazstvo Čaputovej je dôvod na oslavu proeurópskych a demokratických síl v strednej a východnej Európe, ako aj v Bruseli, píše spravodajský portál. 

Slovenské voľby si všimli aj na Havaji

Víťazstvo prvej slovenskej prezidentky - ženy si všimli aj miestne médiá na amerických Havajských ostrovoch.

Televízna stanica KITV Island News zverejnila článok denníka Financial Times s titulkom "Zuzana Čaputová vynesená k moci znechutením z vraždy novinára a jeho snúbenice".

Najväčší havajský denník Star-Advertiser uverejnil materiál spravodajskej agentúry Associated Press s titulkom "Slovenskí občania si práve zvolili svoju prvú prezidentku". Denník písal o Čaputovej aj po prvom kole volieb.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 01:08