StoryEditor

Odkaz zo Slovenska: Hedvigu nikto nezbil!

Legenda o silnejúcom extrémizme Slovákov sa začína rúcať v základoch. Šokujúca informácia o brutálnom útoku na maďarskú študentku Hedvigu N. v Nitre bola totiž podľa všetkého iba fikciou samotnej študentky.
Legenda o silnejúcom extrémizme Slovákov sa začína rúcať v základoch. Šokujúca informácia o brutálnom útoku na maďarskú študentku Hedvigu N. v Nitre bola totiž podľa všetkého iba fikciou samotnej študentky. Pôvodná výpoveď študentky a výsledky policajného vyšetrovania sa diametrálne líšia.

Taká malá lož?
Hedviga tvrdila, že ju slovenskí mladíci napadli počas telefonovania - polícia však zistila, že z čase útoku nemá v mobile žiaden záznam. Študentku mali tiež olúpiť o všetky doklady a bankomatové karty, polícia však zistila, že tieto doklady jej neskôr prišli poštou. A jediný, kto s nimi celý čas manipuloval, bola zase iba Hedviga. Výsledok? "Policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie v kauze údajného útoku zastavil, lebo sa nestal," vyhlásil včera minister vnútra Robert Kaliňák.
Kauza už vážne zasiahla do slovensko-maďarských vzťahov, ktoré sa dostali takmer na bod diplomatického mrazu. Maďarsko lobovalo dokonca za otvorenie diskusie na pôde Európskeho parlamentu o národnostných incidentoch na našom území, predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico musel tieto "záležitosti" osobne vysvetľovať aj predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi.

Rodina mlčí
Aj preto záver vyšetrovania časť europoslancov prekvapil. "Maďarskej menšine na Slovensku to určite urobí medvediu službu," vyhlásil pre HN podpredseda Klubu európskych socialistov (druhá najsilnejšia frakcia v europarlamente) Hannes Swoboda. Samotná Hedviga bola včera nezastupiteľná, HN sa preto spojili s jej matkou a právnym zástupcom a poslancom NR SR za SMK Gáborom Gálom. "Nechceme sa k tomu vyjadrovať," znela rovnaká odpoveď.
01 - Modified: 2003-04-03 19:08:41 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 4. 4. 2003 02 - Modified: 2003-04-03 19:47:52 - Feat.: 0 - Title: Začína sa rozhodujúci boj o Bagdad 03 - Modified: 2003-04-03 20:05:17 - Feat.: 0 - Title: Anarchia v Iraku by znamenala prehru oboch strán 04 - Modified: 2003-04-03 20:06:49 - Feat.: 0 - Title: E. Kukan: Nervozita V. Mečiara narastá
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:18