StoryEditor

Mikloš už odoslal list do Moskvy

26.09.2005, 00:00
Obavy z možného obmedzenia dodávok ropy pre Slovnaft si vyžiadali intervenciu ministerstva hospodárstva. "Slovnaft nás požiadal o súčinnosť, už sme poslali list ministerstvu energetiky Moskve,"

Obavy z možného obmedzenia dodávok ropy pre Slovnaft si vyžiadali intervenciu ministerstva hospodárstva. "Slovnaft nás požiadal o súčinnosť, už sme poslali list ministerstvu energetiky Moskve," potvrdil Peter Papanek, hovorca dočasného ministra hospodárstva Ivana Mikloša. V liste podľa neho žiadajú splnenie záväzkov a kvót podľa zmluvy.
Podľa hovorkyne Slovnaftu Kristíny Félovej na posledný štvrťrok im ruský dodávateľ - Rosnefť - sľúbil 960-tisíc ton ropy, pritom ak by ju dodával rovnomerne, pripadalo by na toto obdobie 1,5 milióna ton. Na otázku, či už teraz nie sú dodávky nižšie oproti harmonogramu, Félová odpovedala: "Určite ho neprekročili."
Mocenské boje v Rusku
"Prípadné zníženie dodávok ropy by nemalo mať príliš veľký vplyv na konečné ceny benzínu a nafty," povedal vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž.
Analytik spoločnosti Fimex Capital Marcel Haniš, naopak, nedokázal odhadnúť, ako by sa ceny pohonných látok pre motoristov mohli vyvíjať. Za hrozbou zníženia dodávok ropy vidí predovšetkým mocenské boje. "Ruské ropné a obchodné firmy momentálne súperia o to, kto získa viac z veľkého biznisu. Ide o značné provízie, pretože ropa sa nakupuje cez sprostredkovateľov," hovorí Haniš s tým, že samotné Rusko určite nemá problémy so zásobami ropy. Aj Baláž si myslí, že v tomto prípade zohráva hlavnú úlohu politika a ekonomika. "No v prvom rade by Ruská federácia mala dodržať medzivládnu zmluvu o dodávkach ropy," povedal.
Hra o Transpetrol?
Podľa Baláža môžu za celým problémom stáť ekonomické hry, keďže dodávky sú určené pre Slovnaft, ktorý ovláda maďarský MOL. Za maďarskou spoločnosťou údajne stojí ruský kapitál s kontaktmi až na prezidenta Vladimira Putina. Baláž zároveň pripustil, že existuje teoretická šanca MOL-u získať podiel v Transpetrole, ktorý ruskú ropu dopravuje na Slovensko.
Exminister Pavol Rusko snahami MOL-u o získanie akcií Transpetrolu obhajoval svoje tajné rokovania s predstaviteľmi Jukosu. Práve kvôli nim chce na Ruska podať Mikloš trestné oznámenie.

01 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 02 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skvelý úspech volejbalistov Púchova 03 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hossa opäť lídrom kanonierov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:48