StoryEditor

SR sa môže pripojiť k dohode proti pašovaniu a falšovaniu cigariet Philip Morris

18.08.2005, 14:55
SR získa lepšie možnosti na sledovanie a pátranie po výrobkoch PM a prístup k databázam spoločnosti PMI. EK v tejto súvislosti informovala, že po podpise dohody sa zlepšila výmena informácií a tiež zber spravodajských informácií. Z pristúpenia k dohode z krátkodobého hľadiska nemožno podľa MF SR očakávať finančný prínos.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na pripomienkové konanie návrh na pristúpenie k Dohode o opatreniach proti nezákonnému dovozu a falšovaniu cigariet a o všeobecnom zbavení záväzkov medzi spoločnosťami Philip Morris International (PMI), Philip Morris Products, Philip Morris Duty Free, Philip Morris World Trade SARL, Európskym spoločenstvom zastúpeným Európskou komisiou a Slovenskou republikou.
Základným prínosom vyplývajúcim z tejto dohody je vytvorenie komplexného systému boja proti pašovaniu a praniu špinavých peňazí v súvislosti s predajom cigariet Philip Morris (PM).
Dohoda zaväzuje PMI označovať určité balenia cigariet určené pre maloobchodný predaj a veľké kartóny strojovo snímateľnými čiarovými kódmi a zavádzať ďalšie postupy potrebné na sledovanie a pátranie po jej výrobkoch. Toto sú prvé opatrenia zo skupiny sledovania nezákonného dovozu a pátrania po ňom a sú v súlade s Rámcovým dohovorom Svetovej zdravotníckej organizácie o kontrole tabaku. PMI bude počas 12 rokov platnosti dohody vykonávať peňažné platby v celkovej výške 1,25 miliardy USD v prospech ES a desiatich členských štátov, ktoré podpísali dohodu 9. júla 2004. Tieto prostriedky sú určené aj na opatrenia v rámci boja proti nezákonnému dovozu a falšovaniu cigariet.
SR získa lepšie možnosti na sledovanie a pátranie po výrobkoch PM a prístup k databázam spoločnosti PMI. EK v tejto súvislosti informovala, že po podpise dohody sa zlepšila výmena informácií a tiež zber spravodajských informácií. Z pristúpenia k dohode z krátkodobého hľadiska nemožno podľa MF SR očakávať finančný prínos. Ten bude zreteľný najmä z dlhodobého pohľadu, a to prijímaním doplnkových platieb za zaistené cigarety PM po splnení stanovených kritérií týkajúcich sa najmä objemu zaistených cigariet a podielu výskytu nelegálnych cigariet na trhu. Rozhodujúci je politický význam tejto dohody, ktorej zmluvné strany verejne demonštrujú svoje odhodlanie eliminovať nezákonné dovozy cigariet a bojovať proti výrobe ich falzifikátov.
Prínosom podpísania dohody bude eliminácia daňových a colných únikov súvisiacich s nezákonným dovozom a falšovaním cigariet značky PM a naň nadväzujúcim praním špinavých peňazí, vytvorenie komplexného systému opatrení a komplexná spolupráca zúčastnených strán v boji proti nezákonnému dovozu a falšovaniu cigariet značky PM a zlepšenie získavania a výmeny spravodajských a iných informácií. SR tiež získa prístup do povinných databáz zákazníkov PMI. Sprístupnia sa analýzy vzoriek cigariet a protokoly o sledovaní a pátraní. Ďalšou výhodou je možnosť spolupodieľať sa na bezpečnosti logistického reťazca a získať doplnkové platby.
Nevýhody z pristúpenia k dohode pre Slovenskú republiku vyplývajú z faktu, že bude novopristupujúcou zmluvnou stranou, čím v prvom roku nasledujúcom po roku pristúpenia k EÚ nebude mať nárok na žiadnu finančnú kompenzáciu za splatné clo a dane zo zaistených cigariet značky PM. SR nebude mať nárok na kompenzácie z čiastky 1,25 miliardy USD, pretože spoločnosť PMI čiastku vyčlenila iba pre desať členských štátov EÚ.
Dohoda počíta so vzájomným zastavením v súčasnosti vedených súdnych sporov a s neuplatňovaním si žiadnych občianskoprávnych nárokov, ktoré sa týkajú nezákonného dovozu cigariet pred dátumom uzavretia dohody.
Niektoré časti predloženého materiálu EK nesmie zverejniť. Dôvodom je najmä skutočnosť, že materiál je obchodne citlivý a informácie v ňom by mohli slúžiť podvodníkom pri obchádzaní ustanovení smerujúcich proti podvodom.
MF SR zdôrazňuje, že nejde o medzinárodnú zmluvu uzavretú podľa medzinárodného práva verejného, nepredstavuje medzinárodnú dohodu ani podľa Viedenského dohovoru o zmluvnom práve. V tomto prípade ide o tzv. diagonálnu dohodu, ktorej zmluvnými stranami sú spoločnosti PM, ES a jednotlivé členské štáty EÚ. Dohoda je súkromno-právnou dohodou, ktorá sa riadi právom štátu New York.
V snahe zvýšiť účinnosť prijatých opatrení je EK pripravená rokovať s ďalšími výrobcami cigariet. EK skonštatovala, že po podpise dohody sa dramaticky a preukázateľne znížili prípady pašovania cigariet do členských štátov EÚ, pričom od júla 2004 do januára 2005 boli zachytené iba dva prípady.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 23:26