StoryEditor

Spoločnosť SmVaK chce vstúpiť na vodárenský trh SR

04.05.2005, 14:29
Pre severomoravskú spoločnosť je podľa Kyncla zaujímavých všetkých 7 slovenských vodární. Jej záujem je však zatiaľ všeobecný a Kyncl nevedel konkretizovať, na ktorý región na Slovensku sa SmVaK plánuje sústrediť. Slovenský vodárenský trh má podľa neho veľký potenciál a vstup naň SmVaK považujú za významnú investičnú príležitosť.

Spoločnosť Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), a. s., ktorú ovláda slovensko-česká investičná skupina Penta, má záujem o vstup na vodárenský trh v SR. Na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave o tom informoval generálny riaditeľ SmVaK Miroslav Kyncl.
Pre severomoravskú spoločnosť je podľa Kyncla zaujímavých všetkých 7 slovenských vodární. Jej záujem je však zatiaľ všeobecný a Kyncl nevedel konkretizovať, na ktorý región na Slovensku sa SmVaK plánuje sústrediť. Slovenský vodárenský trh má podľa neho veľký potenciál a vstup naň SmVaK považujú za významnú investičnú príležitosť. SmVaK sú podľa slov Kyncla pripravené zúčastniť sa na očakávaných výberových konaniach na výber investorov do oblasti slovenského vodárenstva. "Okrem záruky finančnej stability vieme zákazníkom ponúknuť garanciu vysoko kvalitných služieb za priaznivé ceny. Nechceme vstupovať do vlastníckej štruktúry vodární, našim cieľom je ich prevádzkovať. Podmienkou je, aby bol o naše služby záujem," povedal Kyncl.
Zámerom SmVaK je podľa Kyncla rozšíriť pôsobenie spoločnosti aj v ČR a Poľsku. Na území Poľska už teraz zabezpečujú dodávku vody pre asi 100 000 ľudí, plánujú tiež čistiť odpadové vody z Poľska v ČR. "Očakávame rozšírenie poľa pôsobnosti, pretože v oblasti vodárenstva platí, že spoločnosti, ktoré pôsobia na väčšom teritóriu, sú efektívnejšie," uviedol Kyncl. Optimálny počet obyvateľov zásobovaných jednou vodárenskou spoločnosťou v regióne strednej Európy je podľa neho 2 až 3 milióny, pričom SmVaK v súčasnosti zásobujú vodou zhruba 1,1 milióna ľudí.
Problémom českých i slovenských vodárenských spoločností je podľa Kyncla rozdrobené vlastníctvo akcií medzi mnohé obce a mestá. "Budúcnosť vodární je vo veľkých celkoch, delenie vodární na menšie spoločnosti nepovažujem za správne," skonštatoval Kyncl. Podľa jeho názoru by bolo optimálne, ak by na Slovensku v budúcnosti pôsobili 3 prevádzkovatelia vodárenskej infraštruktúry.
Spoločnosť SmVaK pôsobí v regiónoch českých miest Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava. Zmluvne zabezpečuje prevádzku vodovodov v 89 mestách a obciach, kanalizácie a čistiarní odpadových vôd (ČOV) v 36 lokalitách. Prevádzkuje viac ako 4 000 kilometrov (km) vodovodných sietí, viac ako 1 000 km kanalizácií a 61 čistiarní odpadových vôd.
V uplynulom roku SmVaK zaznamenala tržby v objeme 1,523 miliardy CZK, čo je v prepočte asi 1,97 miliardy SKK, pričom dosiahla čistý zisk na úrovni 218,654 milióna CZK. Z vlastných zdrojov ročne investuje do vlastného rozvoja zhruba 500 miliónov CZK. Od roku 2004 je majoritným vlastníkom 98,45 % akcií SmVaK spoločnosť Waterfall Holding B.V., ktorá je 100-% dcérskou spoločnosťou skupiny Penta Investments.
(1 CZK = 1,295 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:19