StoryEditor

Ombudsman: Najčastejšími porušeniami práv sú prieťahy v konaní

26.05.2005, 15:13
Ombudsman Pavol Kandráč informoval, že z počtu 131 porušení základných práv a slobôd od marca 2004 zistili v 111 prípadoch zbytočné prieťahy v konaní. Najčastejšie to bolo v konaní a rozhodovaní súdov. Vo viacerých prípadoch boli zbytočné prieťahy aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, správach katastra, mestských a obecných úradoch a ministerstvách.

Medzi najčastejšie porušenia základných práv a slobôd patria prieťahy v konaní. Vyplýva to zo správy o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok, ktorú dnes vzali poslanci na vedomie.
Ombudsman Pavol Kandráč informoval, že z počtu 131 porušení základných práv a slobôd od marca 2004 zistili v 111 prípadoch zbytočné prieťahy v konaní. Najčastejšie to bolo v konaní a rozhodovaní súdov. Vo viacerých prípadoch boli zbytočné prieťahy aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, správach katastra, mestských a obecných úradoch a ministerstvách. Množia sa aj zbytočné prieťahy v konaní Sociálnej poisťovne ústredia. Dôvodom je podľa Kandráča často malá odborná spôsobilosť pracovníkov verejnej správy. Kancelária verejného ochrancu práv dostala za necelé tri roky celkom 6408 podnetov. Za uplynulý rok bolo doručených 2667 podnetov fyzických a právnických osôb a kancelária vybavila 3664 podnetov. Vybavenosť predstavuje 88 percent z celkového počtu podnetov.
Poslanci vzali na vedomie aj správu o činnosti prokuratúry za uplynulý rok, ktorú v NR SR predniesol generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Vyplýva z nej, že ak sa v súvislosti s aplikáciou nových trestných kódexov neprijmú opatrenia navrhované generálnou prokuratúrou na zodpovedajúce personálne a materiálno-finančné posilnenie prokuratúry, nebude možné nové zákony vykonať. Správa apeluje na skutočnosť, že v roku 2004 pokračoval nárast nápadu vecí na prokuratúre vo všetkých agendách. Tomuto viacročnému rastu však nezodpovedá personálne a finančné zabezpečenie. Prokurátori a administratívni pracovníci zaradení na prvom stupni okresných a krajských prokuratúrach, Úrade špeciálnej prokuratúry sú v dôsledku vykonaných zmien v trestnom konaní enormne zaťažení. Upozorňuje, že ak na prokuratúrach prvého stupňa vládne enormná záťaž, potom pre zaťaženosť vyšetrovateľov v obidvoch formách vyšetrovania nemožno nájsť priliehavý prívlastok. Na útvaroch vyšetrovania nie je dostatočný počet vyšetrovateľov a mnohí z nich navyše nemajú skoro žiadnu prax. A práve vyšetrovateľ je podľa správy rozhodujúcim činiteľom pre kvalitu a rýchlosť prípravného konania.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:28