StoryEditor

Kaník prisľúbil pomoc detvianskym strojárom

19.09.2005, 15:39
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník prisľúbil bývalým zamestnancom podniku PPS Detva Holding, a. s., v konkurze pomoc a spoluprácu, aby v čo najkratšom čase mohli získať okolo 40 miliónov Sk. Zhruba túto sumu podnik dĺži za nevyplatenú mzdu a odstupné asi 1 300 bývalým zamestnancom.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník prisľúbil bývalým zamestnancom podniku PPS Detva Holding, a. s., v konkurze pomoc a spoluprácu, aby v čo najkratšom čase mohli získať okolo 40 miliónov Sk. Zhruba túto sumu podnik dĺži za nevyplatenú mzdu a odstupné asi 1 300 bývalým zamestnancom.
Takmer stovka bývalých pracovníkov PPS Detva Holding dnes protestovala pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Žiadali ministra Kaníka, aby ovplyvnil konanie Sociálnej poisťovne (SP) a napomohol tak riešeniu súdneho sporu medzi správcom konkurznej podstaty (SKP) PPS Detva Holding, a. s., v konkurze a SKP Podpolianskych strojární Detva, a. s., v likvidácii formou mimosúdnej dohody. Následne by mohlo dôjsť k uspokojovaniu pohľadávok veriteľov, z ktorých najväčším je v oboch prípadoch práve SP. O výťažok z konkurzu sa teda prostredníctvom správcov konkurznej podstaty súdi sama so sebou.
"Budeme konať v zhode, budeme spolu kooperovať a nielen sa vzájomne informovať, ale budeme si vzájomne pomáhať v tom smere, aby pokiaľ to bude možné, čo najrýchlejšie boli súdne spory ukončené. Aby čo najrýchlejšie bolo jasné, kto môže vyplatiť peniaze a aby ich začal vyplácať," vyhlásil pred zhromaždenými strojármi Kaník.
Podľa predsedu Odborového zväzu (OZ) KOVO Emila Machynu došlo k dohode na bodoch, ktoré chcú odborári riešiť. "Chceme osloviť oboch správcov listom, aby stiahli žaloby a hľadali spôsob mimosúdneho urovnania, čo by bolo riešenie veľmi vhodné. Aby z tých peňazí, ktoré sú dnes na dcérskej spoločnosti, mohli byť uspokojení veritelia," povedal Machyna, podľa ktorého dnešné stretnutie s ministrom Kaníkom dopadlo úspešne v rámci možností toho, čo sa dalo dohodnúť.
"Bol by som veľmi rád, keby sme mohli nájsť nejakú kratšiu cestu a určite pre to urobíme všetko, čo sa bude dať. Ale či ju nájdeme, to je naozaj vecou právneho rámca, v ktorom sa nachádzame," povedal novinárom Kaník, podľa ktorého práca súdov v SR ešte nie je taká rýchla ako by sme si všetci želali. "Súdne spory sa vlečú, ľudia čakajú na rozhodnutia. Bez nich nikto nemôže konať, ani orgány štátu, ani veritelia, či správcovia konkurzných podstát," dodal Kaník.
Najdôležitejší súdny spor sa týka neúčinnosti právnych úkonov, ktorými previedli majetok materskej firmy Podpolianske strojárne Detva, a. s., na dcérsku spoločnosť PPS Detva Holding, a. s. Žalobcom je SKP Podpolianskych strojárni Detva, a. s., v likvidácii. Žiada vrátenie majetku alebo zaplatenie finančnej náhrady 1,4 miliardy Sk. Žalovanou stranou je SKP PPS Detva Holding, a. s., v konkurze. Najvyšší súd (NS) SR na základe odvolania zrušil rozsudok Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol v januári 2004, že sa má 1,4 miliardy Sk vrátiť späť do konkurznej podstaty Podpolianskych strojárni Detva, a. s., v likvidácii.
SKP PPS Detva Holding, a. s., na účtoch spravuje asi 170 miliónov Sk. Z nich 150 miliónov Sk získal za predaj strojárskej fabriky ako celku. Zatiaľ uspokojil iba čiastočne pohľadávku bývalých zamestnancov, keď im v roku 2003 vyplatil 10 miliónov Sk ako veriteľom proti podstate. Použil na to peniaze z predaja akcií PPS TSN, a. s., Detva, dcérskej spoločnosti PPS Detva Holding, a. s., nie z predaja podniku. Tie sú na osobitných účtoch a na základe opatrenia súdu nemôže s nimi nikto nakladať do skončenia uvedeného sporu.
Konkurz na PPS Detva Holding, a. s., vyhlásili v máji 2002 a SKP sa fabriku podarilo predať konzorciu Odien/Seviss Reeng a Sitno Holding v septembri 2003. Firma v súčasnosti nesie názov PPS Group, a. s., Detva.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:34