StoryEditor

Vysoký plat bude stáť 18-tisíc ročne

Podnikateľ Ján zaplatí od budúceho roka do štátnej pokladnice o 18-tisíc korún viac, než teraz. Prečo? S najväčšou pravdepodobnosťou už nebude mať nárok na nezdaniteľné minimum, teda časť platu, ktorá sa nezdaňuje.

Podnikateľ Ján zaplatí od budúceho roka do štátnej pokladnice o 18-tisíc korún viac, než teraz. Prečo? S najväčšou pravdepodobnosťou totiž už nebude mať nárok na nezdaniteľné minimum, teda časť platu, ktorá sa nezdaňuje. Systém dnes ľuďom takto ročne pred zdanením chráni 90 816 korún ročne.
Viac zarobíme, viac zaplatíme
Aj keď na extra daňovú sadzbu pre dobre zarábajúcich, ktorú chcel zaviesť premiér Robert Fico ministerstvo financií zrejme rezignuje, poradca ministra Richard Sulík prišiel s novým návrhom "milionárskej dane:" podľa neho je namiesto navrhovanej 25-percentnej sadzby výhodnejšie znižovať nezdaniteľné minimum. Znamená to, že od istej hranice si ľudia nebudú môcť odpočítať celú sumu nezdaniteľného minima. Napríklad tí, ktorí zarobia 55-tisíc korún si budú môcť z hrubej mzdy odrátať iba 4 775 korún. Ak niekto zarobí viac ako 62 580 korún, nebude mať vôbec nárok na nezdaniteľné minimum. Ročne tak príde o 18-tisíc korún viac než doteraz. O rovnakú sumu však prídu aj skutoční milionári. Aj pri príjme napríklad štvrťmilióna korún mesačne, čo sú asi tri milióny korún ročne, zaplatia na dani viac iba o 18-tisíc korún.
Bič na strednú vrstvu?
V parlamente by tento návrh mal byť úspešný, podporu má u HZDS aj SNS. "Je to konzistentnejšie riešenie než druhá sadzba. Politická dohoda by tu vzniknúť mohla," hovorí Sergej Kozlík z ĽS-HZDS. Obidvaja koaliční partneri však už teraz avizujú možné zmeny v parlamente. Ľudovci napríklad chcú hovoriť o hranici, od ktorej začne nezdaniteľné minimum klesať. Aj SNS má už pripravené zmeny - nevylučuje bonus, ak je niekoho príjem zaťažený hypotékou.
Exminister financií Ivan Mikloš tvrdí, že je to "relatívne lepšie riešenie než pôvodná milionárska sadzba". Aj ďalej si však myslí, že je to trest za aktivitu, úspech a vzdelanie. Podnikateľská aliancia Slovenska zasa tvrdí, že tieto opatrenia nepostihnú bohatých, ale skôr strednú vrstvu.

01 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonómovia a prognostici o vstupe do Európskej únie 02 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Idyla výnimkou, ťažké časy normou 03 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dvojročný cyklus
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 14:48