StoryEditor

Univerzita investovania 1: Čo by malo predchádzať investovaniu?

17.04.2007, 12:43
"Na burze ale aj pri investovaní do podielových fondov je možné zarobiť aj viac ako 1000 % ale je možné len 100 % stratiť."

Predtým než sa rozhodnete investovať mali by ste mať zabezpečené svoje základné finančné potreby (bežné výdaje na stravu, nájom a pod.), pokryté životné či úrazové riziká (najmä pokiaľ sú na Vašom príjme závislé neplnoleté osoby).

Mali by ste mať vytvorenú určitú finančnú rezervu (nepredvídateľné udalosti, ktoré sa môžu objaviť v najbližšej dobe - ja osobne na tieto účely používam peňažné fondy s minimálnym alebo nulovým percentom vstupného poplatku, slúžiace ako bežný účet vo výške 3-6 násobku príjmu).

Optimalizácia dlhov (najmä debety na kreditných kartách sú "úročené" vyššou sadzbou ako sa dá zarobiť na dlhopisových alebo peňažných fondoch).

Až keď máme najdôležitejšie veci zabezpečené môžeme pristúpiť k investovaniu.

Na to aby človek zistil aký typ investora je, existuje viacero jednoduchých testov. Pri nich si môže každý investor, pred tým než sa rozhodne investovať, zistiť aký typ investora v skutočnosti je. Dôležité je, aby každý investor dopredu vedel, na akú dobu (časový horizont) chce zainvestovať, aký je jeho rizikový profil, aké má ciele, aký výno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 20:55