StoryEditor

Najstarší kostol v biblickom Armageddone

06.11.2005, 23:00

Senzačný objav zrejme najstaršieho kresťanského kostola vo Svätej zemi oznámili izraelskí archeológovia. Ruiny starobylého kostola siahajú do tretieho alebo štvrtého storočia a sú v nich odkazy na Ježiša, pozostatky oltára i obrazy rýb -- starovekého kresťanského symbolu.
"Je to unikátna vec. Z obdobia, keď bolo kresťanstvo zakázané, máme historické dôkazy z literatúry, nie však z archeológie," vyhlásil hlavný archeológ Yotam Tepper. Za "ohromný objav" označil nález aj veľvyslanec Vatikánu v Izraeli Pietro Sambi. Podľa Joea Ziasa, bývalého kurátora Izraelského pamiatkového úradu, však nejde o najstarší kostol na svete. Podľa neho do 4. storočia, keď rímsky cisár Konštantín legalizoval kresťanstvo, neexistovali žiadne kostoly. "A zo 4. storočia máme aj iné kostoly. Myslím si, že dôležitá na tomto objave je jeho veľkosť, venovanie a mozaika," tvrdí Zias.
Ruiny kostola ležia na pozemkoch prísne stráženej väznice v lokalite Megiddo, ktorá sa považuje za biblický Armageddon. Podľa Nového zákona sa práve tu v konečnej bitke stretne Boh s diablom a kresťania veria, že to bude predzvesťou konca sveta. Na archeologických vykopávkach sa podieľalo viac než 60 väzňov z väznice Megiddo (dvaja z nich na snímke). Už teraz sa špekuľuje, že Izrael väznicu presťahuje a na jej mieste otvorí turistickú atrakciu. Ministerstvo cestovného ruchu očakáva, že objav významne zvýši prílev turistov do Izraela. (TASR, ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:19