StoryEditor

Ruské orgány obviňujú TNK-BP z daňových únikov

08.08.2005, 12:47
Ruské štátne orgány postupujú proti spoločnému rusko-britskému podniku TNK-BP (British Petroleum) na širokom fronte. Najvyšší ruský kontrolný úrad obvinil tretiu najväčšiu ropnú spoločnosť krajiny, že sa rozličnými trikmi medzi svojimi dcérskymi firmami vyhla správnemu odvodu daní v ekvivalente niekoľko sto miliónov USD.

Ruské štátne orgány postupujú proti spoločnému rusko-britskému podniku TNK-BP (British Petroleum) na širokom fronte. Najvyšší ruský kontrolný úrad obvinil tretiu najväčšiu ropnú spoločnosť krajiny, že sa rozličnými trikmi medzi svojimi dcérskymi firmami vyhla správnemu odvodu daní v ekvivalente niekoľko sto miliónov USD. Podľa šéfa úradu Vladimira Panskova ide o daňový nedoplatok z roku 2001 v celkovej hodnote 830 miliónov USD, čo je v prepočte vyše 26 miliárd SKK. Úrad vo svojej najnovšej správe konštatoval, že rusko-britský podnik použil rovnaké triky ako nedávno rozbitý najväčší ropný koncern Jukos.
Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že opätovný útok proti TNK-BP po tom, čo sa zdalo, že jeho spor s ruskými úradmi je už vyriešený, vyvolal v londýnskej City nepríjemné paralely s osudom Jukosu.
Nemecký denník Handelsblatt informoval, že štátni kontrolóri teraz preverujú účty podniku za roky 2002 a 2003 a správnosť odvedených daní.
TNK-BP vznikol v roku 2003 zo spoločností TNK Ťumeň Oil a Sidanco a ruských aktivít British Petroleum. Vstup BP do spoločného podniku stál najväčší európsky ropný podnik celkom 7,7 miliardy USD.
TNK-BP má v bilancii British Petroleum čoraz väčší význam. Na jeho dennej produkcii 4 milióny barelov (barel = 159 litrov) má už 10-% podiel.
Ruské orgány nedávno informovali aj o tom, že ministerstvo prírodných zdrojov dostalo za úlohu dôsledne preveriť zmluvu o spolupráci ruských a britských partnerov v TNK-BP. Vlani podnik vyťažil 72 miliónov ton ropy, ale podľa niektorých informácií je v prevádzke len polovica jeho aktívnych ropných vrtov. Podľa ruských orgánov je odstavenie týchto vrtov v rozpore s podmienkami licencie.
Podľa hovorcu holandsko-britského koncernu Royal Dutch Shell sú ruské predpisy na poskytovanie licencií v praxi nerealizovateľné. Úrady žiadajú presný plán postupu ešte pred poskytnutím licencie, ktorý sa v skutočnosti nedá presne dodržať. Americkému koncernu ExxonMobil bola pred dvoma rokmi odňatá licencia na projekt Sachalin-3 údajne za to, že nedodržal licenčné podmienky.
(1 USD = 31,373 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:04