StoryEditor

Neplatičom rastie nádej na pardon

Hoci STV očakáva až štvormiliardový výnos zo sankcií za omeškané platby koncesionárskych poplatkov od právnických osôb, jej nádej môžu prekaziť poslanci parlamentu. Ak prejde návrh novely zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorú včera NR SR posunula do druhého čítania, televízia bude musieť na tieto peniaze zabudnúť.

Hoci STV očakáva až štvormiliardový výnos zo sankcií za omeškané platby koncesionárskych poplatkov od právnických osôb, jej nádej môžu prekaziť poslanci parlamentu. Ak prejde návrh novely zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorú včera NR SR posunula do druhého čítania, televízia bude musieť na tieto peniaze zabudnúť.
Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý v novele navrhuje odpustenie sankcií za omeškanie neplatičom koncesií. Tí by sa súčasným vysokým pokutám od verejnoprávnej televízie a rozhlasu vyhli uhradením istiny dlhu do 60 dní od nadobudnutia účinnosti novely. "Nemôžeme dopustiť, aby STV a SRo, hoci majú na to zákonné právo, ´vypaľovali´ ľudí za to, že si zanedbali svoju povinnosť," vysvetľuje Galbavý. Novela by mohla vstúpiť do platnosti už v marci. V minulosti už podobný generálny pardon dvakrát vyskúšala Sociálna poisťovňa, ktorej pohľadávky dosahovali podstatne vyššie sumy.
Verejnoprávna neistota
Na osud novely netrpezlivo čakajú verejnoprávne médiá. "Neplatičov sme zatiaľ len upozornili, že máme právo od nich vymáhať aj poplatky za omeškanie," uviedol generálny riaditeľ STV Richard Rybníček. Istinu si už STV vymáha súdnou cestou. "Ide o 517 súdnych žalôb na právnické osoby, ktoré nám ani po rozposlaní výzvy poplatok neuhradili. Dlžná suma je tu viac ako jeden a pol milióna korún," spresnil Rybníček. SRo rieši vymáhanie koncesionárskych poplatkov prostredníctvom súkromnej spoločnosti BSP Lawyer Partners. Jej hovorca Matej Hlôška tvrdí, že firma bude profitovať najmä zo súdnych trov. Ich zisk by bol podstatne nižší, pokiaľ by predmetom súdnych sporov už neboli niekoľkotisícové až miliónové sumy za pokuty.
Stratu by utrpel aj samotný rozhlas. Práve pokuty mali podľa ekonomickej riaditeľky Hildy Gajdošovej putovať do pokladnice rozhlasu. Konkrétnu sumu zatiaľ vyčísliť nedokáže. Galbavý včera verejnoprávne médiá vyzval, aby do definitívneho rozhodnutia o jeho návrhu zastavili proces vymáhania pohľadávok. Podľa predsedu Rady STV Miroslava Kollára by tým však de facto porušovali platný zákon. "Je absurdné, ak nás k tomu vyzýva poslanec parlamentu."
Problém s retroaktivitou
Viacerí poslanci upozorňujú na možnú retroaktivitu novely. Pokuty za omeškanie by totiž boli odpustené so spätnou platnosťou. "Rozhlas už odpredal pohľadávky súkromnej firme a tá by mohla toto rozhodnutie napadnúť na súde. Existuje riziko, že by bola úspešná," upozorňuje poslanec NR SR Ján Cuper (ĽS-HZDS). Potvrdzuje to aj Gajdošová. Podľa nej by sa tak zmenili podmienky uzavretia zmluvy so spoločnosťou BSP, ktoré prebehlo riadnou verejnou obchodnou súťažou v dobrej viere a očakávaní istého zisku. Galbavý obavy odmieta. "Rektroaktivita sa nemôže vzťahovať na sankčné poplatky, generálny pardon už urobila aj Sociálna poisťovňa a vtedy nikto nenamietal." Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Jána Drgonca (nezávislý) existujú aj situácie, keď je možné siahnuť po retroaktívnej úprave. "Napríklad ak sa stalo niečo, čo nie je akceptovateľné na základe všeobecne platných zásad. V súvislosti s týmto návrhom sa teda budeme musieť zaoberať aj situáciou, ktorá viedla k dnešnému stavu."
Poslanecká jednota
Spolu s Galbavého generálnym pardonom prešli do druhého čítania aj ďalšie dva poslanecké návrhy, ktoré sa snažia vyriešiť podobný problém. Jeden z nich predložil poslanec Branislav Opaterný (SF), s ďalšou iniciatívou prišli predstavitelia Smeru-SD Dušan Jarjabek, Dušan Čaplovič a Renáta Zmajkovičová. Ich návrh obsahuje aj zákaz predaja pohľadávok verejnoprávnych médií súkromným spoločnostiam. Čaplovič navrhuje, aby sa poslanci v rámci rokovania vo výboroch dohodli na jednej právnej úprave. "Povedzme aj tak, že Galbavého návrh sa doplní o niektoré pasáže z ďalších dvoch návrhov." Generálny pardon pravdepodobne v NR SR nenarazí na vážnejší odpor. Čaplovič očakáva, že tento návrh podporia koaliční aj opoziční poslanci

Koniec jedného penziónu?
Ak by napríklad rodinný penzión s desiatimi televízormi pred rokom nezaplatil koncesionárske poplatky za jeden mesiac, musel by dnes uhradiť pokutu 1 800 000 Sk. Podľa generálnej sekretárky Slovenského živnostenského zväzu Violy Kromerovej by takéto sankcie mohli mnohé menšie zariadenia a prevádzky priviesť ku krachu. Pripomeňme, že najväčšia pohľadávka STV voči firme dosahuje 360 miliónov Sk.

Platné poplatky a sankcie:
- mesačný koncesionársky poplatok 40 Sk (za rozhlas) a 100 Sk (za televíziu)
- sankcie za každý mesiac omeškania sú 5-tisíc Sk pre fyzické a 15-tisíc Sk pre právnické osoby
- mesačná pokuta predstavuje 125-násobok (fyzické), resp. 375-násobok (právnické) samotného koncesionárskeho poplatku za rozhlas a 50-násobok (fyzické), resp. 150-násobok (právnické) za televíziu
- pokuta za celý rok sa môže vyšplhať na 60-tisíc Sk, resp. 180-tisíc Sk

Sankcie po novom:
Návrh Tomáša Galbavého
- dvojnásobok základnej úrokovej sadzby NBS (dnes by to bolo 6 percent dlžnej sumy)
Návrh Branislava Opaterného
- štvornásobok základnej úrokovej sadzby NBS (dnes by to bolo 12 percent dlžnej sumy)

01 - Modified: 2003-02-04 07:17:33 - Feat.: 0 - Title: Zákon o verejnej službe a podnikanie 02 - Modified: 2003-02-04 07:45:47 - Feat.: 0 - Title: Cesta ponad vodu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 06:21