StoryEditor

Fico vyzýva na rozšírenie koalície v Nitrianskom kraji, inak pripúšťa odchod

20.07.2005, 15:28
"Ak nepôjdeme spolu, prehráme," poznamenal Fico na margo postupu slovenských strán v regionálnych voľbách v Nitrianskom kraji. Hoci Smeru-SD sa pri podpisovaní dohody o štvorkoalícii podarilo do zmluvy presadiť článok, podľa ktorého koalícia zostáva otvorená prístupu iných subjektov, ĽS-HZDS, KDH i SDKÚ zatiaľ podľa Fica všetky ponuky na jej rozšírenie odmietajú.

Smer-Sociálna demokracia vyzýva ĽS-HZDS, KDH a SDKÚ, svojich partnerov v tzv. slovenskej koalícii pre regionálne voľby v Nitrianskom kraji, aby súhlasili s rozšírením koalície o nové politické subjekty ANO, HZD, SF a SNS.
"V opačnom prípade Smer-SD prehodnotí svoje pôsobenie v štvorkoalícii s ĽS-HZDS, KDH a SDKÚ a dá prednosť spolupráci s takými slovenskými politickými stranami, ktoré budú ochotné vytvoriť koalíciu všetkých slovenských strán," konštatoval dnes pred novinármi líder Smeru-SD Robert Fico. Predseda najsilnejšieho parlamentného opozičného subjektu tak chce zabrániť roztriešteniu hlasov voličov slovenských strán v Nitrianskom kraji.
"Ak nepôjdeme spolu, prehráme," poznamenal Fico na margo postupu slovenských strán v regionálnych voľbách v Nitrianskom kraji. Hoci Smeru-SD sa pri podpisovaní dohody o štvorkoalícii podarilo do zmluvy presadiť článok, podľa ktorého koalícia zostáva otvorená prístupu iných subjektov, ĽS-HZDS, KDH i SDKÚ zatiaľ podľa Fica všetky ponuky na jej rozšírenie odmietajú. Smer počká na reakcie koaličných partnerov na výzvu k prijatiu ďalších strán do konca júla, potom bude avizovať ďalšie kroky. V prípade, že koaličné strany odmietnu rozšírenie koalície, Fico pripúšťa odchod Smeru z koalície.
SMK v Nitrianskom kraji podľa Fica zneužíva svoju väčšinu v regionálnom parlamente na nevyvážené presadzovanie záujmov maďarskej národnostnej menšiny na úkor slovenskej väčšiny žijúcej v tomto kraji. Okrem jednostranného presadzovania záujmov v školstve a kultúre zlyhalo SMK podľa Fica i pri zabezpečovaní sociálneho rozvoja a zdravotníckych služieb v Nitrianskom kraji. Víťazstvom v regionálnych voľbách chce Fico zabezpečiť rovnováhu medzi slovenskými záujmami a rešpektovaní práv príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:51