StoryEditor

Opaterný skončil, konflikt slobodných pokračuje

Rozkol v Slobodnom fóre pokračuje. Najnovšou "obeťou" konfliktu je poslanec a bývalý podpredseda strany Branislav Opaterný. Šéfka slobodných sa rozhodla odstaviť ho z kandidátky pre júnové parlamentné voľby.

Rozkol v Slobodnom fóre pokračuje. Najnovšou "obeťou" je poslanec a bývalý podpredseda strany Branislav Opaterný. Šéfka slobodných sa rozhodla odstaviť ho z kandidátky. Ešte predtým prišiel o členstvo v strane Opaterného brat Rastislav a krajský predseda strany v Banskej Bystrici Ján Ďurský. "Problémy strany sa tak vyriešili. Žiaden rozkol nehrozí," hovorí riaditeľ tlačovej sekcie fóra Robert Kotian. Túto vetu opakujú slobodní bez prestania už niekoľko týždňov. Konflikt pritom pokračuje.
Podpredsedníčka fóra Ľubica Navrátilová označila Opaterného stiahnutie z kandidátky za politickú samovraždu. Aj v jej prípade je v hre odchod zo strany. Na rozmyslenie si nechala 24-hodín. Už dnes však o Martinákovej kroku hovorí: "Nie je možné robiť niečo také tesne pred voľbami. Opaterný je slušný človek a má široký fanklub sympatizantov." Navrátilovej sa nepáči ani spôsob, ako Martináková Opaterného odstavila - namiesto riadneho zasadnutia predsedníctva sa šéfka strany len telefonicky spojila s členmi vedenia a rozhodla sama. "Považujem to za brutálne porušenie stanov. Kandidátky tvorí republiková rada, a preto by mala aj škrtať," doplnil Opaterný.
Vnútrostranícka opozícia má podporu aj v regiónoch. Už dnes by mali o rozkole v strane diskutovať funkcionári jednotlivých okresov v Košickom kraji. "Pani Martináková rozprávala, že z SDKÚ odišla preto, ako riadil Mikuláš Dzurinda stranu a teraz robí niečo podobné. Keď nie ona sama, tak zopár ľudí okolo nej," tvrdí podpredseda okresnej rady Košice 4 Ervín Boháčik. Zaregistroval, že konflikt stranu poškodil. "Ľudia odskakujú, chcú vystúpiť zo strany alebo ju nechcú voliť."

Branislav Opaterný:
- V roku 2002 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií, nominovala ho ANO.
- V roku 2003 z ANO odišiel, metódy jej predsedu Pavla Ruska označil za stalinské.
- Po odchode Zuzany Martinákovej z SDKÚ sa pridal k jej skupine poslancov.
- Stal sa podpredsedom slobodných, vzápätí však vo vedení strany skončil, dnes je na 7. mieste kandidátky.
- Od začiatku pomáhal financovať Slobodné fórum - v roku 2004 daroval tri milióny korún, vlani mu požičal 1,2 milióna.
- V Slobodnom fóre mal na starosti financie a makroekonomiku.
- Podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra SR jeho meno figuruje vo viacerých firmách.

01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hokejová ST extraliga 02 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetový rekord juniorky Štefečekovej 03 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úradujúci majster využil "zakopnutie" Slovana
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:11