StoryEditor

Michalovská samospráva pripravuje priemyselný park, naráža však na isté problémy

04.08.2005, 15:16
Podľa primátora Michaloviec Jozefa Bobíka ide o dôležitú záležitosť, na ktorú musia byť dostatočne pripravení. Potrebné je pripraviť územie vrátane dobudovania infraštruktúry tak, aby sa Unomedical mohol na svojich budúcich pozemkoch napojiť na zdroje.

Michalovská samospráva uvítala informáciu o príchode dánskeho investora Unomedical do centra Zemplína, situáciu však komplikujú isté problémy so stavebným povolením a územným rozhodnutím.
Podľa primátora Michaloviec Jozefa Bobíka ide o dôležitú záležitosť, na ktorú musia byť dostatočne pripravení. Potrebné je pripraviť územie vrátane dobudovania infraštruktúry tak, aby sa Unomedical mohol na svojich budúcich pozemkoch napojiť na zdroje. "Preto sa chceme uchádzať o finančné prostriedky z grantovej schémy Priemysel a služby. Uzávierka tejto schémy je 9. septembra, my už pripravujeme žiadosť so všetkými prílohami, ktorú do spomínaného termínu odovzdáme agentúre SARIO," uviedol dnes pre TASR Bobík. Dodal, že v prvej žiadosti o vytvorenie parku mala samospráva isté predstavy, od ktorých, ak bude potrebné, pre malý časový priestor upustí. Bobík povedal, že konečný verdikt zo strany dánskeho investora by mal padnúť v polovici augusta.
Produkcia nového závodu, orientovaná na výrobu jednorazových zdravotníckych nástrojov, by mala byť spustená v 1. štvrťroku 2006. Prácu v ňom nájde 550 ľudí z regiónu s takmer 20-% nezamestnanosťou. Michalovský závod je najväčšou doterajšou investíciou dánskeho Unomedicalu. Vyrastie na ploche 17 000 štvorcových metrov. Plný nábeh produkcie spomínaného investora má byť dosiahnutý po 12 až 18 mesiacoch od otvorenia. Prezident dánskej spoločnosti Henrik Brandt avizoval rozšírenie výroby michalovského závodu v budúcnosti, čo by malo byť spojené aj s rastom počtu pracovných miest. Vláda SR podporí dánsku spoločnosť, ktorá plánuje na východe Slovenska investovať 8,8 milióna EUR, čo je v prepočte 342,4 milióna Sk, investičnými stimulmi v objeme 100 miliónov Sk.
Dánsky Unomedical so sídlom neďaleko Kodane zamestnáva vo svojich závodoch v krajinách EÚ, Austrálii, Mexiku a na ázijskom kontinente zhruba 4 000 ľudí. Ročný obrat spoločnosti dosahuje zhruba 250 miliónov EUR.
(1 EUR = 38,900 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:53