StoryEditor

Podľa MF budú daňové príjmy verejnej správy v roku 2005 vyššie o 8,2 miliardy Sk

17.08.2005, 15:23
Vyšší rast makroekonomických daňových základní a nízke úrokové sadzby sú podľa MF hlavnými ekonomickými faktormi, ktoré pozitívne vplývajú na deficit verejných financií v roku 2005. Na základe v súčasnosti dostupných informácií možno predpokladať, že štátny rozpočet v metodike ESA´95 skončí v roku 2005 s výsledkom o 4,2 miliardy Sk lepším ako bol rozpočtovaný.

Podľa aktuálneho odhadu Ministerstva financií (MF) SR budú v roku 2005 celkové daňové príjmy verejnej správy vyššie o 8,2 miliardy Sk oproti rozpočtovaným 244,5 miliardy Sk a dosiahnu výšku 252,7 miliardy Sk. Uvádza sa to v správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií SR za 1. polrok 2005 a predikcii vývoja do konca roka, ktorú dnes vláda SR schválila.
Vyšší rast makroekonomických daňových základní a nízke úrokové sadzby sú podľa MF hlavnými ekonomickými faktormi, ktoré pozitívne vplývajú na deficit verejných financií v roku 2005. Na základe v súčasnosti dostupných informácií možno predpokladať, že štátny rozpočet v metodike ESA´95 skončí v roku 2005 s výsledkom o 4,2 miliardy Sk lepším ako bol rozpočtovaný. Za ostatné zložky verejných financií bude na deficit verejnej správy pozitívne vplývať ešte Fond národného majetku (FNM) SR a mimorozpočtové účty. Naopak, k zhoršeniu deficitu prispeje najviac hospodárenie Sociálnej poisťovne sumou 5,7 miliardy Sk, v menšej miere aj sektor zdravotníctva, samospráva a štátne fondy. Verejné financie teda dosiahnu bez vplyvu II. piliera deficit o 1,3 miliardy Sk nižší ako bol rozpočtovaný; aktuálny odhad je na úrovni 3,25 % HDP. Odpustenie pohľadávok voči zahraničiu by mohlo jednorazovo zvýšiť deficit verejných financií o ďalších 0,8 % HDP.
Aktuálny odhad výnosu spotrebných daní je v porovnaní s rozpočtom na rok 2005 vyšší približne o 2,5 miliardy Sk. Tento rozdiel je podľa MF SR spôsobený predovšetkým zvýšením odhadu spotrebnej dane z liehu o 1,7 miliardy Sk a spotrebnej dane z tabakových výrobkov o 0,8 miliardy Sk. Mierne lepší vývoj oproti rozpočtu ministerstvo očakáva aj u spotrebnej dane z piva. Výnos zostávajúcich dvoch spotrebných daní, spotrebnej dane z minerálnych olejov a spotrebnej dane z vína, sa vyvíja v súlade s rozpočtovaným objemom. V súvislosti s daňou z pridanej hodnoty (DPH) očakáva MF znížený výber o takmer 5 miliárd Sk. Ako dôvod uvádza vznik Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorý znížil očakávaný výnos DPH o viac ako 2 miliardy Sk. Stále otvorenou otázkou zostáva možné nižšie plnenie DPH z dôvodu efektu vstupu do Európskej únie (EÚ).
V oblasti nedaňových príjmov do konca roka 2005 MF predpokladá na základe súčasného vývoja nárast oproti rozpočtovanej úrovni o 1,6 miliardy Sk. Zlepšené plnenie nedaňových príjmov oproti rozpočtovanej úrovni sa očakáva z dividend od spoločnosti Slovak Telecom o približne 0,5 miliardy Sk a očakávané zvýšenie nedaňových príjmov vyplývajúce z vývoja v jednotlivých kapitolách v sume 1,1 miliardy Sk. Zároveň MF predpokladá zhoršenie príjmov celkovo o 2,65 miliardy Sk. Klesajúce úrokové miery v ekonomike vplývajú na rozpočet nielen pozitívne prostredníctvom úspor na obsluhu štátneho dlhu, ale aj negatívne v podobe nižších úrokových výnosov v prípadoch, keď veriteľom je štát. Z tohto dôvodu klesnú očakávané príjmy štátneho rozpočtu o 2,5 miliardy Sk, celkovo sa však usporí na čistých úrokových nákladoch 5,4 miliardy Sk.
Na základe skutočného vývoja čerpania výdavkov štátneho rozpočtu MF na tento rok predpokladá zníženie výdavkov štátneho rozpočtu o 4,3 miliardy Sk. Výraznú úsporu ministerstvo očakáva vo výdavkoch na štátny dlh, celkovo 7,9 miliardy Sk. Rovnako aj úsporu výdavkov v kapitole Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v sume 1,5 miliardy Sk, hlavne na dávkach pomoci v hmotnej núdzi, a to v dôsledku nečakane priaznivého vývoja v oblasti zamestnanosti a nezamestnanosti, vyššieho ako očakávaného počtu dôchodcov a výšky dôchodkov vyplácaných v Sociálnej poisťovni a tiež nižších transferov do Sociálnej poisťovne na poistné platené štátom a nesystémové dávky. Vzhľadom na priaznivý vývoj výnosu dane z príjmov fyzických osôb sa predpokladá, že rezerva v objeme 220 miliónov Sk vytvorená v kapitole Všeobecná pokladničná správa na rok 2005 nebude poskytnutá do rozpočtov obcí.
Uvoľnenie finančných prostriedkov nad rámec schváleného rozpočtu bolo schválené pre kapitolu Ministerstva hospodárstva (MH) SR na podporu realizácie investičného stimulu pre spoločnosť Gertrag Ford vo výške 1,6 miliardy Sk. V rámci návrhu riešenia dofinancovania novostavby Slovenského národného divadla bolo schválené uvoľnenie finančných prostriedkov pre kapitolu Ministerstva kultúry SR v celkovej sume 0,5 miliardy Sk. Na podporu východného Slovenska sa uvoľní z dodatočne poukázaných prostriedkov od spoločnosti U.S. Steel 0,4 miliardy Sk. V rámci kapitoly Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR sa očakáva poskytnutie dotácie určenej na intervenčný nákup poľnohospodárskych produktov, ktorý realizovala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Na konci roka sa očakáva stav obilia na sklade v hodnote 1 miliardy Sk, čo znemožní splatenie návratnej finančnej výpomoci v plnej výške. V kapitole Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR sa predpokladá použitie výdavkov, ktoré boli pôvodne určené na predfinancovanie projektov Kohézneho fondu na národné projekty výstavby diaľnic vo výške 1 miliardy Sk. V nadväznosti na realizáciu tovarových deblokácií súvisiacich s budovaním Cyklotrónového centra sa očakáva zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu v objeme 0,8 miliardy Sk v rámci kapitoly Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 15:06