StoryEditor

Oslabené euro javí známky zotavenia

03.06.2005, 13:43
Jednotná európska mena dnes prejavuje známky zotavenia, keď po odmietnutí euroústavy Holandskom poklesla v stredu na 8-mesačné minimum voči doláru.

Jednotná európska mena dnes prejavuje známky zotavenia, keď po odmietnutí euroústavy Holandskom poklesla v stredu na 8-mesačné minimum voči doláru. Kurz eura dosiahol na londýnskej burze 1,2282 EUR/USD zo stredajších 1,2158 EUR/USD, čo bola najnižšia hodnota od septembra 2004. Obchodníci skonštatovali, že predbežné posilnenie eura vychádza zo záujmu investorov využívajúcich na nákup jeho výhodnú cenu. Euro rovnako ťaží z priduseného obchodovania s dolárom, na pozadí ktorého sú netrpezlivo očakáva údaje o miere zamestnanosti v USA. Tie budú zverejnené v priebehu dneška. Americké údaje zamestnanosti pomôžu stanoviť ako rýchlo a o koľko budú zrejme zvýšené úrokové sadzby v USA.
Voči libre sa euro mierne oslabilo na 0,67525 EUR/GBP.
Stredajšie holandské referendum o euroústave s negatívnym výsledkom, ktoré nasledovalo po nedeľňajšom odmietnutí základného zákona EÚ Francúzskom, vyvolalo obavy, že hospodárska reforma a integrácia sa v Európe spomalia.
Podľa komentátorov síce odmietnutie euroústavy voličmi vo Francúzsku a Holandsku kurzu eura nepomohlo, hlavnou príčinou súčasného nízkeho kurzu meny je však séria zvyšovania úrokových sadzieb v USA.
Americká centrálna banka Fed zvýšila od júna 2004 úrokové sadzby celkom 8-krát z historického minima 1 % na 3 %.
Európska centrálna banka (ECB) naproti tomu ponechala vo štvrtok úrokové sadzby na doterajšej úrovni 2 %. Náklady na vypožičiavanie sú tak nezmenené už 2 roky.
Úroková sadzba 12-člennej eurozóny typu "jedna veľkosť sedí všetkým" je všeobecne kritizovaná ako privysoká pre ekonomiky zápasiace s problémami, no nie dosť vysoká na udržanie inflácie na uzde v prípade iných.
Predbežné zotavenie eura sa dnes na chvíľu prerušilo, keď taliansky minister práce a sociálnych vecí Roberto Maroni naznačil, že Rím by sa mal vzdať eura a znova zaviesť líru. Maroni navrhol, aby krajina o tom rozhodla v referende, informoval taliansky denník Repubblica.
Jeho komentár nasleduje po správe nemeckého časopisu Stern. Podľa magazínu sa minister financií Hans Eichel zúčastnil na stretnutí, kde sa preberal "kolaps" menovej únie. To vyvolalo obavy, že v niektorých častiach únie chladne vzťah k euru.
Napriek všetkému je kurz eura voči doláru stále výrazne nad úrovňou, ktorú malo pri svojom zavedení. Jeho súčasný pokles by mal zvýšiť export z eurozóny.
Informovala o tom britská spoločnosť BBC.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:09