StoryEditor

Koniec daňovým únikom z úrokov

30.06.2005, 00:00
Daňové úniky z kapitálových výnosov fyzických osôb sa v Európskej únii odhadujú na päť až desať miliárd eur ročne. Od zajtra platí smernica rady EÚ č. 2003/48/ES, ktorá má únikom daní zabrániť.

Daňové úniky z kapitálových výnosov fyzických osôb sa v Európskej únii odhadujú na päť až desať miliárd eur ročne. Od zajtra platí smernica rady EÚ č. 2003/48/ES, ktorá má únikom daní zabrániť. Bude znamenať automatickú výmenu informácií medzi členskými štátmi únie o vyplácaných úrokoch nerezidentom. Informácie umožnia účinné zdanenie v tom členskom štáte únie, kde má skutočný vlastník bydlisko. Uplatňovanie smernice sa dotkne možno až desaťtisícov občanov Slovenska.
Komerčné banky oznámia príslušnej krajine mená majiteľov účtov, ktorým úroky z uložených úspor v zahraničí vyplatili spolu s adresou a výškou úrokov. Keďže niektoré krajiny nesúhlasili s takýmto prístupom a odmietli dohodu o výmene informácií o vyplácaných úrokoch kvôli dodržiavaniu bankového tajomstva, pristúpila únia na kompromis. Dohodu bude aplikovať 22 krajín vrátane Slovenska, nesúhlasili s ňou Rakúsko, Luxembursko a Belgicko. Tieto krajiny síce žiadne informácie iným krajinám neposkytnú, ale úroky zdania priamo zrážkovou daňou pri ich výplate nerezidentovi. Z dane, ktorú takto získajú, pošlú tri štvrtiny krajine, v ktorej má majiteľ vkladu trvalé bydlisko, zvyšok si ponechajú. Domovské krajiny sa pritom nedozvedia meno ani adresu občanov, za ktorých im do štátneho rozpočtu z úspor zdanených v zahraničí pritiekli peniaze. Daňové zaťaženie kapitálových výnosov v týchto krajinách bude podľa dohody postupne rásť a od júla 2011 by malo dosiahnuť 35 percent.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košice
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 04:12