StoryEditor

Dušan Kováčik: Doba alibistických obžalôb sa už skončila

04.07.2005, 00:00
Riaditeľ Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik v rozhovore pre HN
Viaceré ostro sledované kauzy boli pre trestné orgány fiaskom. Niekde to zastavil ešte prokurátor, niekde musel súd konštatovať, že k žiadnej trestnej činnosti nedošlo. Môžete garantovať, že obžaloby vášho úradu neskončia podobne?
- Som presvedčený, že niečo také sa už opakovať nebude. Po vzniku úradu - 1. septembra minulého roku - k nám prešlo asi 470 trestných vecí z celého Slovenska. Boli tam aj známe kauzy, kde sa verejne prezentovalo, že dôkazy sú jednoznačné a tie osoby musia ísť pred súd. S hrôzou sme však po preskúmaní týchto vecí zistili, že opak je pravdou! Dôkazná situácia bola veľmi slabá. Preto sme museli trestné stíhanie zastaviť. Nemohli sme konať alibisticky - podať obžalobu a toho "čierneho Petra" preniesť na Špeciálny súd.
Stojíte si teda za svojimi obžalobami?
- Za každou jednou. Ak budú dôkazy, vždy podáme obžalobu - a to proti komukoľvek bez rozdielov. Mená nás nezaujímajú! Ak však dôkazy budú chýbať, trestné stíhanie bude zastavené. Takýto trend je tu nastúpený, hoci viem, že verejnosti sa to nemusí páčiť. Žiadny alibizmus! Žiadne alibistické obžaloby a schovávanie sa za súd, nech on rozhodne...! Tá doba sa už skončila.
Od júla začal fungovať Špeciálny súd. Ako prvú začne zrejme pojednávať megakauzu "kyselinári" s 30 obžalovanými. Dokážete odhadnúť šance vašej obžaloby?
- Je to pripravené na sto percent!
Na úrade má pôsobiť 25 prokurátorov, dnes ich je len deväť. Dvaja prokurátori nedávno odišli - krátko po nástupe. Je pravda, že to bolo kvôli enormnému pracovnému zaťaženiu?
- Ak niekto odíde dva mesiace po nástupe, nestojí mi to za to, aby som to komentoval. Je to ich slobodné rozhodnutie.
Nemienite však poprieť, že špeciálna prokuratúra je zavalená množstvom agendy...
- Samozrejme, že títo prokurátori sú zaťažení enormným množstvom trestných vecí. Ideálny stav by bol päť až šesť vecí na jedného prokurátora - dnes je to 40 až 50 vecí. Je to náročné, ale doteraz sa nám podarilo ukončiť asi 200 prípadov, čo nie je malé číslo.
Nemôže odchod spomínanej dvojice prokurátorov spôsobiť na úrade kolaps?
- To určite nie. Veď od 1. septembra minulého roku do 1. apríla sme robili siedmi, zvládli sme aj ten najväčší nával, keď na jedného prokurátora pripadlo až 70 trestných vecí. Odchod dvoch ľudí teda už nemôže spôsobiť kolaps.
Nechystajú sa úrad opustiť aj ďalší prokurátori?
- Z bojiska sa neuteká! Na niečo také nepomýšľa nikto z tých, ktorí na úrade momentálne pracujú.
Napriek tomu vám chýba šestnásť ľudí! Čím si vysvetľujete ten nezáujem?
- Prísť na špeciálnu prokuratúru - to je zásadná zmena životného štýlu. Úlohu v tom zohráva aj otázka bezpečnosti. Také rozhodnutie nemôže byť egoistické, prokurátor musí myslieť aj na rodinu. Musím však pripomenúť, že sa prihlásilo 11 nových uchádzačov.
Súbežne so vznikom špeciálnych orgánov sa mali pretrhnúť väzby medzi obvinenými, ich obhajcami, prokurátormi a sudcami, ktoré na regionálnej úrovni údajne bránili spravodlivému a objektívnemu konaniu. Podarilo sa to?
- Tie väzby sa skutočne popretrhávali. K informáciám vo veciach, ktoré robí náš úrad, sa nedostane nikto. Únik je naozaj vylúčený.

Ako sa skončili niektoré sledované kauzy
- tender na ľahké motorové vlaky - stíhanie zastavené, exminister dopravy Jozef Macejko a spol. sa nedopustili trestného činu
- údajné vydieranie podnikateľa Františka Mojžiša a šéfa elektrární Miroslava Rapšíka - celkovo išlo o šesť skutkov, väčšina z nich bola zastavená bez akéhokoľvek obvinenia predsedu ANO Pavla Ruska
- byty FNM - zastavené stíhanie bývalých funkcionárov fondu (o. i. aj poslancov NR SR Milana Reháka z ĽS-HZDS a nezávislého Igora Pinkavu), skutok nie je trestným činom
- exriaditeľ SIS Ivan Lexa - v niektorých jeho kauzách bolo stíhanie zastavené, v iných prokurátor sám stiahol obžalobu, v ďalších súd Lexu oslobodil, na niektoré prípady platí tzv. Mečiarova amnestia. V kauze triptych dostal polmiliónový peňažný trest.
01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rastie podiel finálnych produktov 02 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: .A.S.A. vstúpila do Technických služieb
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:18