StoryEditor

ANO atakuje Fronca, padali ďalšie hlavy

19.04.2005, 00:00
Minister školstva Martin Fronc (KDH) by mal pre zmarené maturity odstúpiť z funkcie. To už nežiada iba parlamentná opozícia, ale dokonca aj jeden z koaličných partnerov - ANO sa s takouto požiadavkou včera dokonca obrátila priamo na kresťanských demokratov.

"Situácia na ministerstve školstva nezodpovedá štandardným pomerom, vládne tam chaos a nekompetentnosť," zdôvodnil predseda ANO Pavol Rusko. Minister Fronc takéto výzvy odmieta. "Boj o novú maturitu chcem dotiahnuť do konca."

Repáš má "kolegov"
Ani samotné ministerstvo pritom nepovažuje vyvodzovanie zodpovednosti v kauze nových maturít za uzavreté. Počet potrestaných pre zmarenú maturitu z matematiky sa totiž po včerajšku rozšíril. K odvolanému riaditeľovi Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Vladimírovi Repášovi pribudli ďalší štyria pracovníci tejto inštitúcie - dvaja námestníci a dvaja vedúci oddelení. Práve ŠPÚ mala nad celým projektom gesciu. Spomínané kvarteto odvolala nová riaditeľka ústavu Anna Butašová. Tá doteraz pôsobila na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a s ŠPÚ spolupracovala na niektorých projektoch. Priamu zodpovednosť za to, že sa testy s predznačenými správnymi odpoveďami vôbec dostali k žiakom, však nesie zamestnanec ŠPÚ Marián Hanula, ktorý koordinoval autorské kolektívy pripravujúce maturitu. Napriek tomu o prácu nepríde. "Ide o radového zamestnanca," vysvetlila Butašová. Zároveň pripustila aj finančný postih. Konkrétne dôsledky voči zodpovedným pracovníkom vyvodí po tom, ako bude známa miera zavinenia. To musí vedenie ŠPÚ zistiť do 20. mája. Hanula odniesol omylom do tlače pracovnú verziu testov so správnymi odpoveďami. "Nebudem sa k celému prípadu vyjadrovať, " reagoval pre HN Hanula. Fronc včera zdôraznil, že v celej afére nešlo o úmysel - iba zlyhal ľudský faktor. Napriek tomu svoje trestné oznámenie na neznámeho páchateľa nestiahol. "Aby sa nič nezanedbalo."

Problém s Froncom
Nespokojnosť s ministrom netají opozícia, ktorá zvažuje návrh na vyslovenie nedôvery. "Odstupuje sa za menšie prehrešky ako je zmarená maturita," uviedol poslanec Dušan Čaplovič (Smer). Smer sa takouto možnosťou chce zaoberať, podporu môže očakávať s najväčšou pravdepodobnosťou od ĽS-HZDS a KSS. Slobodné fórum má jednu podmienku: Najprv sa musia uzavrieť maturity a prijímačky na vysoké školy. V tomto bode sa však cesta ANO s opozíciou rozchádza, keďže liberáli podobný návrh v NR SR nepodporia. Naopak, zásadné výhrady voči ministrovi školstva nemajú ostatné vládne subjekty. "Niektorí ministri urobili v minulosti oveľa závažnejšie chyby a napriek tomu zotrvali na svojich postoch," skonštatoval pre HN predseda SMK Béla Bugár. Poslanec NR SR za SDKÚ Tomáš Galbavý považuje v tomto konkrétnom prípade za dostatočné, že boli potrestaní zodpovední úradníci.

Štrajk stredoškolákov
K štrajku stredoškolákov proti opakovaniu maturitnej písomnej skúšky z matematiky sa v stredu 20. apríla pridajú aj študenti nitrianskeho Gymnázia na Golianovej ulici. Opakovanie maturity nariadil minister školstva Martin Fronc, pretože počas minulotýždňových skúšok boli časti študentov rozdané testy aj s výsledkami a vznikli pochybnosti o regulárnosti skúšky. "Požadujeme zrušenie opakovania písomnej maturity, pretože študenti nášho gymnázia zlé testy nedostali," uvádza sa vo vyhlásení študentov. Úmysel zorganizovať štrajk zverejnili v piatok 15. apríla gymnazisti z Trenčína. Počas dnešného dňa sa k štrajku pridali okrem nitrianskych aj popradskí gymnazisti. Maturitu by si malo zopakovať 2 714 študentov, ktorí si na skúškach vybrali náročnejšiu A-úroveň testov.

01 - Modified: 2003-01-02 22:52:26 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 3. 1. 2003 02 - Modified: 2003-01-02 22:55:11 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa SMS nedajú posielať do zahraničia?
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:47