StoryEditor

FDA: Zelený čaj zrejme nepôsobí ako prevencia pred rakovinou

01.07.2005, 09:59
Napriek zisteniam niektorých štúdií zelený čaj zrejme nepôsobí ako prevencia pred rakovinou prsníka, prostaty či inými druhmi nádorových ochorení. Konštatoval to vo štvrtok americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA). Štúdie podporujúce takéto teórie sú totiž podľa FDA založené na veľmi slabých dôkazoch.

Napriek zisteniam niektorých štúdií zelený čaj zrejme nepôsobí ako prevencia pred rakovinou prsníka, prostaty či inými druhmi nádorových ochorení. Konštatoval to vo štvrtok americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Štúdie podporujúce takéto teórie sú totiž podľa FDA založené na veľmi slabých dôkazoch. "Dve štúdie nedokazujú, že pitie zeleného čaju znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien, ale jedna slabšia, obmedzenejšia štúdia naznačuje, že pitie zeleného čaju môže znížiť toto riziko," uvádza sa vo vyhlásení úradu. "Na základe týchto štúdií FDA dochádza k záveru, že je vysoko nepravdepodobné, že zelený čaj znižuje riziko rakoviny prsníka".
Podobne je to podľa FDA aj v prípade rakoviny prostaty, kde iba jedna "slabá a obmedzená" štúdia naznačuje, že pitie zeleného čaju môže znížiť riziko vzniku tohto druhu nádorového ochorenia.
Podľa FDA tiež neexistujú dôkazy, ktoré by dostatočne kvalifikovane poukazovali na súvislosť medzi konzumáciou zeleného čaju a prevenciou pred akýmkoľvek druhom rakoviny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:09