StoryEditor

Bagdad padol, natešení Iračania rabujú

10.04.2003, 00:00

Irackú metropolu včera obsadili americkí vojaci -- Bagdad padol 21 dní od začiatku operácie Iracká sloboda.
Ešte ráno boli na okraji Bagdadu prudké boje medzi americkými jednotkami a irackou armádou. Popoludní už amerických vojakov vítali v centre mesta zástupy radujúcich sa Iračanov. Po irackých ozbrojených silách akoby sa zľahla zem. "Polícia a armáda, ktoré irackému prezidentovi 24 rokov pomáhali udržať sa pri moci, sa stali neviditeľnými," napísal korešpondent agentúry Reuters.
Postupu námornej pechoty cez východné predmestie aplaudovali stovky väčšinou mladých mužov. Amerických vojakov vítali skandovaním "hello, hello". "Je to dosť bláznivé prechádzať cez tento zástup, ktorý na vás hádže kvety. Boli naozaj radi, že nás vidia," opísal situáciu 26-ročný desiatnik Justin Cleaves.
Radosť Iračanov nebola však len z oslobodenia. Keď už bolo jasné, že Bagdad padol, ulice sa zaplnili davmi ľudí, ktorí začali rabovať vládne budovy i obchody.
Každý odnášal, čo mohol: od nábytku, kancelárskych stoličiek až po umelé kvety. Mnohí si museli každú chvíľu ťažké bremeno zložiť z chrbta a nadýchnuť sa. Medzitým sa obrátili tvárou do kamier spravodajských štábov a kričali: "Ďakujeme, pán Bush!" Keď už nebolo čo ukradnúť, davy si vylievali zlosť aspoň na symboloch nenávideného režimu. "Keby ste len vedeli, čo tento muž urobil Iraku! Zabil našu mladosť, zabil milióny ľudí," povedal do kamery jeden z mužov, ktorý s chuťou ničil Saddámov obraz. Bagdadčania však nezobrali útokom iba vládne budovy. Rabovaniu sa nevyhli ani priestory OSN v hoteli Canal, odkiaľ odchádzali vozidlá naložené ukradnutými vecami. "Je hanba vidieť to. My sme tu však pre vojenské operácie, nie na to, aby sme robili policajtov," komentoval rabovanie americký veliteľ Mike Birmingham z 3. pešej divízie.
Americká armáda označila pád Bagdadu za "veľmi dôležitý bod operácie". "Z vojenského hľadiska však iba postupujeme podľa plánu, v ktorom sa ráta s ďalším postupom. Nie celý režim bol zničený, na rôznych miestach stále pôsobia skupiny stúpencov režimu, ešte stále majú istú silu," vyhlásil brigádny generál Vincent Brooks na brífingu v sídle centrálneho velenia americkej armády v Katare.
Zatiaľ nie sú hodnoverné správy o osude Saddáma Husajna a jeho synov. Jednou z možností je, že zahynuli pri tohtotýždňovom bombardovaní irackej metropoly. Iracký veľvyslanec pri OSN Muhammad al-Dúrí v rozhovore pre katarskú televíziu al-Džazíra však včera povedal, že spojencom sa nepodarilo Saddáma zabiť. (Viac v rubrike Zahraničie)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 02:28