StoryEditor

Vážny: Predaj T-Mobilu súvisí s hospodárskou súťažou

23.10.2006, 17:10
Autor:
SITASITA
Rezort dopravy nechce podľa ministra Ľubomíra Vážneho predávať T-Mobile pre problémy v štátnom rozpočte. "Som presvedčený, že je v SR chorý stav, keď jeden operátor bude pod nepriamym vplyvom štátu," uviedol.

Rezort dopravy, pôšt a telekomunikácií nechce podľa ministra Ľubomíra Vážneho predávať T-Mobile pre možné problémy v štátnom rozpočte. "Minulý týždeň som prezentoval túto svoju víziu, kam by sa mohol T-Mobile a mobilný trh v budúcnosti uberať, neprezentoval som to preto, že by v štátnom rozpočte chýbali peniaze. Rozpočet je vyvážený, nešlo by o doplnok do rozpočtu ani o riešenie makroekonomickej situácie," povedal Vážny na pondelkovom stretnutí s novinármi. Podľa neho tento problém súvisí výhradne so situáciou, že v budúcom roku budú v SR pôsobiť traja mobilní operátori, z ktorých jeden bude pod vplyvom štátu. "Ústava SR hovorí, že Slovensko má chrániť a podporovať hospodársku súťaž, čo znamená, že aj v tejto oblasti. Som presvedčený, že je v SR chorý stav, keď jeden operátor bude pod nepriamym vplyvom štátu. Musíme hľadať východiská, ako sa tohto vplyvu stavu zbaviť, inak nezadefinujeme to konkurenčné prostredie, ktoré SR podľa ústavy podporuje," vyhlásil Vážny. Podľa neho musí mať SR liberalizovaný trh, musí podporovať hospodársku súťaž. "Myslím si, že je správne, čo som povedal a stojím si za tým," dodal Vážny.
Technika predaja by mohla podľa Vážneho vyzerať tak, že ak sa štát dohodne na predaji T-Mobilu, ktorý vlastní Slovak Telekom (ST), s majoritným vlastníkom Slovak Telekomu, Deutsche Telekomom, vytvorí sa mechanizmus, podľa ktorého sa stanoví trhová hodnota T-Mobilu a ST ako vlastník môže operátora predať tretej osobe. Cez dividendy sa potom rozdelí zisk, táto situácia je však podmienená súhlasom nemeckej strany. "Z rokovaní, ktoré som mal, si ľudia z ST takýto postup vedia predstaviť, nemecká strana mi sprostredkovane tiež prejavila súhlas s prípadným predajom, keďže by v SR bolo dobré vyriešiť plnohodnotnú hospodársku súťaž," dodal Vážny.
Najmenej pravdepodobná je pre Vážneho možnosť, že by 100 % T-Mobilu prešlo pod Deutsche Telekom (DT) a ten by vyplatil štát. "Je to možné, ale najmenej pravdepodobné, je tam náročná konštrukcia a krehká väzba medzi mobilným a pevným operátorom. Pri tejto možnosti by obaja ostali pod DT," dodal. Cenu operátora podľa neho najlepšie určí trh. Predaj T-Mobilu prezentoval Vážny preto, že tretí mobilný operátor zadefinuje dostatočné konkurenčné prostredie.
Na adresu akcií, ktoré vlastní rezort v ST, sa Vážny nevyjadril jasne. "Neviem odhadnúť horizont, kedy by štát mohol predať akcie ST, v prípade, že bude zadefinované vhodné konkurenčné prostredie a hospodárska súťaž, nemusí štát vlastniť ani podiely v ST," dodal. Vážny si však nemyslí, že by okamžitý predaj podielu ST vytvoril okamžitú konkurenciu. "Naopak, museli by byť potom oveľa silnejšie regulačné mechanizmy, a to nám spôsobí určité problémy," povedal Vážny. Podľa neho Telekomunikačný úrad SR ako regulátor reguluje, avšak treba ho posilniť. "Regulácia v SR dlho trvá, je otázne či je regulácia dostatočná," povedal Vážny.

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nejasná správa o ceste Gazpomu do SPP
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:27