StoryEditor

Ruská vláda neplánuje v roku 2006 predať ani jeden veľký podnik

20.07.2005, 15:29
Ministerstvo hospodárskeho rozvoja zverejnilo zoznam podnikov, ktoré sa budú privatizovať na budúci rok. Štát chce predať svoje menšinové podiely v 476 firmách a predpokladá, že za ne dostane 31 miliárd rubľov (RUB), čo je v prepočte vyše 34 miliárd SKK.

V privatizačnom pláne ruskej vlády na budúci rok sa nenachádza ani jeden veľký podnik. Príjmy rozpočtu z privatizácie by mali byť na budúci rok nižšie, než boli vlani a aké sa očakávajú tento rok.
K prvému júlu vlastnil ruský štát 8,2 milióna majetkových jednotiek a bol podielnikom v 3 783 akciových spoločenstvách. V 1 544 z nich bol štátny podiel od 0,1 do 25 %.
Ministerstvo hospodárskeho rozvoja zverejnilo zoznam podnikov, ktoré sa budú privatizovať na budúci rok. Štát chce predať svoje menšinové podiely v 476 firmách a predpokladá, že za ne dostane 31 miliárd rubľov (RUB), čo je v prepočte vyše 34 miliárd SKK. Vlani priniesla privatizácia do rozpočtu 42,7 miliardy a tento rok by mal byť jej prínos vyše 40 miliárd RUB. Ministerstvo uviedlo, že sa na budúci rok budú predávať štátne podiely vo firmách, ktoré nemajú praktický význam pre chod a bezpečnosť štátu.
Ministerstvo potvrdilo, že vláda bude predávať akcie v spoločnostiach, v ktorých nemá blokovací podiel. Účasť štátu v nich nemá podľa ruských akciových analytikov nijaký pozitívny účinok. Prejavuje sa len negatívne, odrádza investorov. Nechcú vkladať prostriedky, v ktorých by mal byť ich partnerom nevyspytateľný štát.
Analytici k plánu ministerstva ďalej poznamenali, že do úvahy neprichádza privatizácia telekomunikačnej spoločnosti Svjazinvest. Stále totiž zostáva na zozname strategických podnikov. Predať by sa však mal 25,49-% podiel štátu v Celoruskej rozvojovej banke a Ruská rozvojová banka, ktorá patrí štátu celá.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
(100 RUB =110,660 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:15