StoryEditor

Nespokojní majitelia pozemkov zablokovali príjazdovú cestu k závodu Kia

27.07.2005, 15:50
Nespokojní vlastníci, ktorí požadujú za pozemky predané pod samotný závod doplatenie do sumy 350 Sk za meter štvorcový, sú podľa členky petičného výboru z Nededze Margity Mravcovej rozhodnutí v protestoch pokračovať, až kým sa k ich požiadavkám nevyjadrí vláda SR.

Príjazdovú cestu k závodu Kia dnes na viac ako hodinu zablokovali nespokojní majitelia pozemkov pod infraštruktúru Kia a stroje spoločnosti Agra - Váh, ktorá obhospodaruje pozemky v okolí závodu Kia. Nespokojní vlastníci, ktorí požadujú za pozemky predané pod samotný závod doplatenie do sumy 350 Sk za meter štvorcový (m2), sú podľa členky petičného výboru z Nededze Margity Mravcovej rozhodnutí v protestoch pokračovať, až kým sa k ich požiadavkám nevyjadrí vláda SR. "Budeme protestovať na všetkých cestách k závodu a čoraz častejšie. Sme rozhorčení, že kompetentné orgány nekonajú a robia sa, akoby o ničom nevedeli. Tak musíme na seba upozorňovať, že sme tu vlastníkmi, deje sa nám krivda a chceme si vybojovať svoje práva," povedala Mravcová.
Podľa konateľa spoločnosti Žilina Invest Juraja Čermáka sa stavajú iba cesty, na ktoré je vydané stavebné povolenie a ostatné plochy sa spevňujú v rámci archeologického prieskumu. Dnešný protest nemal podľa jeho názoru nič spoločné s nespokojnými vlastníkmi, pretože ho zorganizovala spoločnosť Agra - Váh, ktorá žiada od Žilina Investu náhradu škody. "Sme s nimi v rokovaní, takže nerozumiem prečo pristúpili k tejto akcii," povedal Čermák.
Konateľ spoločnosti Agra - Váh, s.r.o., Cyril Mestický informoval, že neoprávneným vstupom na obhospodarovanú pôdu a zhrnutím ornice vznikla škoda za vyše 2 milióny Sk. Agra - Váh pripravuje žalobu na vládu SR pre porušenie svojich ústavných práv a tiež žalobu na spoločnosť Kia Motors. "Napíšeme aj list kórejskému majiteľovi, ako sa k týmto veciam stavia slovenská vláda," uviedol Mestický.
Podľa právneho zástupcu nespokojných vlastníkov Maroša Uhaľa zatiaľ nemajú odpoveď ani na jedno zo šiestich podaní. "Stavia sa bez súhlasu, na pozemkoch, ktoré neboli odpredané, ku ktorým nemá Žilina Invest ani nájomné, ani iné užívacie právo. A napriek tomu sa v stavbe pokračuje. Žiaden orgán, ani prokuratúra, ani polícia nezabraňujú tomuto stavu. Sú v pozícii mŕtveho chrobáka. A napriek tomu, že majú podnety," skonštatoval Uhaľ.
Námestník okresnej prokurátorky v Žiline Marián Ukrop potvrdil, že okresná prokuratúra eviduje dve podania právnych zástupcov nespokojných vlastníkov. "Jedno odstúpime tento týždeň policajnému vyšetrovateľovi. Druhé podanie sme si nechali na civilnom úseku a budeme skúmať postup stavebného úradu Gbeľany," povedal Ukrop.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:16