StoryEditor

Obchod s Ruskom potrebuje vyladiť

17.10.2005, 00:00
Obavy, že v poslednom štvrťroku by mohli Rusi znížiť dodávky pre Slovnaft (hoci už rozptýlené). Ťažkosti s pokračovaním výstavby Cyklotrónového centra v Bratislave z deblokácií ruského dlhu.
Obavy, že v poslednom štvrťroku by mohli Rusi znížiť dodávky pre Slovnaft (hoci už rozptýlené). Ťažkosti s pokračovaním výstavby Cyklotrónového centra v Bratislave z deblokácií ruského dlhu. Problémy týkajúce sa spätného kúpenia akcií Transpetrolu. Ide len o bežné problémy hospodárskych stykov dvoch partnerov, alebo o príznaky zhoršujúcich sa rusko-slovenských obchodných vzťahov? Ďalšie v poradí je totiž obmedzovanie ruského dovozu slovenských potravín, kvôli ktorému dnes odchádza do Ruska minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Keď europredpisy nestačia
Slovenské potravinárske podniky, ktoré by chceli exportovať do Ruskej federácie, totiž narážajú na administratívne bariéry. Z 22 prevádzkarní, ktoré vlani preverili ruskí veterinárni a potravinoví inšpektori, len 11 dostalo pri tejto ich prvej a zatiaľ poslednej kontrole vývozné povolenia. Niektorým podnikom nepomohlo ani to, že sa predtým splnili prísne európske predpisy. "Kompetentné ruské orgány dostali za posledný rok niekoľko pozývacích listov, aby sa ich inšpektori vrátili a pokračovali v kontrole. Kým to neurobia, ďalšie firmy nebudú môcť expedovať," uviedol pre HN Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Aké sú kritériá?
Aké majú ruskí inšpektori kritériá? V mäsokombináte Tauris Nitria, ktorý už povolenie má, hovoria, že ich podmienky vychádzajú z noriem EÚ. Pre ruských inšpektorov však nie je rozhodujúce, čo zistili u našich potravinárov inšpektori únie. Rusko má vlastných audítorov, ktorí chodia po svete a vyberajú dodávateľov potravín. Pracovníčka potravinárskej firmy, ktorá požiadala, aby HN neuviedli jej meno ani podnik, povedala, že Rusi majú špecifické požiadavky, ako aj osobitný štýl kontroly. "Nevedeli napríklad pochopiť, že používame automatizovaný systém riadenia a merania teploty, a nie teplomery, na aké sú u nich zvyknutí," uviedla.
U viacerých výrobcov potravín - napríklad v mäsokombináte Mecom Humenné - však Rusi previerku bez vysvetlenia nedokončili. Hovorca agrárno-potravinárskej komory Stanislav Nemec si myslí, že prerušenie auditu slovenských potravinárov je jedno z obmedzujúcich opatrení v prieniku Slovenska na ruský trh. "Definitívny záver sa neurobil, ostalo to na mŕtvom bode," uviedol. Doterajšie vývozy slovenských potravinárskych produktov do Ruska boli minimálne. Napríklad v roku 2001 sa nevyviezlo vôbec nič a v nasledujúcich rokoch len minimálne množstvo údenín, mäsových konzerv, mliečnych výrobkov či želatíny.

U nás raz, u susedov trikrát
Patovú situáciu sa teda rozhodol riešiť Zsolt Simon v Rusku osobne. Pokúsi sa vyriešiť obchodné bariéry a požiada o opätovnú kontrolu našich potravinárskych firiem. "Máme informácie, že ruská strana neuznáva jednotný certifikát EÚ, ale každú členskú krajine si chce osobitne preveriť," povedala o ceste Simona jeho hovorkyňa Katarína Czajliková. "Urobíme všetko, aby sa odstránili objektívne príčiny tohto stavu a podarilo sa nám otvoriť ruský trh pre našich producentov," zdôraznila.
V Česku však už boli ruskí inšpektori trikrát. Naposledy pred niekoľkými dňami. Počas tretej kontroly preverili 31 potravinárskych podnikov. Po prvých dvoch previerkach dali povolenie na vývoz do Ruska jedenástim českým firmám. Teraz čakajú na certifikát ďalšie. Podľa Huga Roldána z českého ministerstva poľnohospodárstva, správu o výsledkoch kontroly by mali dostať o jeden až dva mesiace.
Česko to berie útokom
Existuje otázka, či Rusko nie je voči Slovensku až príliš rezervované a - viac otvorené Česku. V prvom polroku 2005 sme zvýšili medziročne vývoz do Ruska o 26 percent, ale Česko až o 61,3 percenta. Takýto výsledok nedosiahlo v tomto období vo vývoze do žiadneho iného teritória na svete. Podľa bývalého českého veľvyslanca v Rusku Jaroslava Baštu veľmi aktívne sú v Rusku napríklad české sklárske firmy. České podniky financujú aj dodávky veľkých technologických celkov.
Prvé veľké investície Ruska sa síce v Česku objavili až vlani, ale dlho predtým boli Rusi aktívni na trhu s nehnuteľnosťami, napríklad v Karlových Varoch. Vlani získala ruská strojárska firma OMZ tri dcérske spoločnosti plzenskej Škodovky a tento trend sa nezastavil. Nedávno česká vláda rozhodla, že štátne oceliarne Vítkovice Steel dostane ruský magnát Alexander Abramov a jeho EvrazHolding.

Slovenský zahraničný obchod s Ruskom (mil. USD)
rok dovoz vývoz

1999

1 353 103

2000

2 177 106

2001

2 181 130

2002

2 070 143

2003

2 411 267

2004

2 751 337

2005*

1 662 187

* údaje za I. - VI. 2005

Zdroj: Štatistický úrad SR
01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena pšenice na svetových burzách bude pravdepodobne klesať 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrokové sadzby na KBB vzrástli na 11,12 % p. a. 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devízoví špekulanti sa nevzdávajú
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:03