StoryEditor

Majského "komplici" idú von

20.11.2007, 23:00

Na slobode sa zíde kompletný trojlístok podnikateľov, ktorý podľa obžaloby stál za vytunelovaním skrachovaných nebánk BMG Invest a Horizont Slovakia. Po tom, čo koncom októbra súdy prepustili hlavu skupiny Jozefa Majského, opustia o pár dní väzobnú celu aj jeho bývalí spoločníci -- Dávid Brtva a Patrik Pachinger. Dôvod? Špeciálny súd, ktorý nebankovú kauzu rieši, nestihol podať návrh na predĺženie ich väzby. Najskôr totiž musí rozhodnúť o námietke zaujatosti, ktorú Majský podal voči všetkým členom "ich" senátu Špeciálneho súdu. O tej ešte nerozhodol a čas na žiadosť o predĺženie väzby Pachingera a Brtvu vypršal už včera. "Vzhľadom na tieto okolnosti je to nereálne," reagovala pre HN hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.
Brtva a Pachinger mali spolu s Majským z nebánk nezákonne odčerpať vyše 830 miliónov korún. Najvyšší súd však začiatkom októbra zrušil všetkým trom dlhoročné tresty a vrátil kauzu späť na Špeciálny súd. "Sú radi, ale, samozrejme, pojednávanie ide ďalej," tlmočil pre HN obhajca Roman Maťašovský reakcie Brtvu a Pachingera.
Z káuz okolo BMG a Horizontu tak zrejme ostane za mrežami len Vladimír Fruni, ktorý dostal trest na 11,5 roka za podvod na klientoch nebánk. Druhého aktéra tejto časti kauzy Mariána Šebeščáka prepustil okresný súd na slobodu -- v cele čaká už len na to, či to potvrdí aj krajský súd. Tretí obžalovaný František Matik je na úteku.

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a podnikanie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:14