StoryEditor

Rusi sa Putina nevzdali

02.12.2007, 23:00

Povestný ruský kult osobnosti vstáva z popola. Takmer 17 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu majú Rusi opäť svojho vodcu, ktorému tolerujú aj zatýkanie oponentov. Potvrdili to vo včerajších parlamentných voľbách. Podľa predbežných odhadov v nich triumfovala strana Jednotné Rusko a jej líder -- prezident Vladimir Putin. V marci si tak po odchode z Kremľa môže sadnúť priamo do kresla premiéra, všeobecne sa však očakáva, že si nechá právomoci mimoriadne posilniť.

Putin, Putin, Putin
Mimoriadnu obľubu šéfa Kremľa bolo včera v ruskej metropole cítiť doslova na každom kroku. "Voľte číslo 10. Moskva hlasuje za Putina." Tak zneli heslá na bilbordoch, ktoré zaplavili predvolebnú Moskvu. Jednotné Rusko úplne prevalcovalo kampaň ďalších politických strán. Tomu zodpovedali aj názory bežných Moskovčanov. "Jasné, že budem voliť Putinovu stranu. Je to dobrý prezident a ja by som chcel, aby ním bol aj naďalej," presviedča zamestnanec banky Vladimir.

"Prosím vás, aký Kasparov"?
To, že pred voľbami vládna garnitúra zatýkala opozičných politikov, medzi nimi aj bývalého šachového veľmajstra Garryho Kasparova, mnohí Rusi nepovažujú za nič zvláštne. "Kasparov? Prosím vás, čo je to za politika? Nech sa radšej vráti k šachovnici, to mu išlo lepšie," počuť v uliciach Moskvy. Samotný Kasparov má však na voľby iný názor. "Samozrejme, je to podvod od samého začiatku," povedal niekdajší legendárny šachista po odhlasovaní.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:28