StoryEditor

Do Košíc cez súdne spory

05.09.2007, 00:00

Rýchlejšia výstavba diaľnic sa dostáva do konfliktu so súkromným vlastníctvom. Ministerstvo dopravy chce tento problém riešiť vyvlastňovaním majetku. Podľa rezortu by ste za svoj majetok mali dostať peniaze alebo nehnuteľnosť, ktorá "musí svojou veľkosťou, úžitkovou hodnotou, vybavením a umiestnením byť primeranou náhradou za vykúpený byt alebo rodinný dom," píše sa návrhu. Škodovať by ste nemali ani pri finančnej náhrade. Tá podľa návrhu nesmie byť nižšia, ako odhadnutá hodnota vyvlastnenej nehnuteľnosti a vyššia, ako jej 1,2-násobok.
Vyvlastnenie ako posledná možnosť
Ministerstvo však nechce ísť cestou vyvlastňovania. Ak budete súhlasiť s odkúpením, prilepšíte si. "Navrhované ustanovenie umožňuje bonifikovať osoby, ktoré dobrovoľne predajú svoje nehnuteľnosti, a tým sa vyhnú vyvlastňovaniu. Prax preukázala, že viac ako 97 percent vlastníkov pristúpi na výkup. V zostávajúcich prípadoch nastupuje vyvlastňovacie konanie," povedal hovorca rezortu Marián Jánošík.
Znalci verzus makléri
Otázkou zostáva, kto bude nehnuteľnosti oceňovať. "Znalecký posudok od štátneho zamestnanca nemusí byť rovnaký ako od človeka, ktorý sa pohybuje na realitnom trhu," myslí si Ľuboš Pivko, maklér realitnej kancelárie Fiducia. Na druhej strane by sa však cena za majetok nemala veľmi líšiť. "Znalec by mal byť objektívny a mal by sa vedieť orientovať na trhu realít. Znalci majú odlišnú metodiku ako makléri," hovorí Ľubomír Kardoš, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.
Ľahko tak môže prísť k situácii, ktorá nastala pri odkupovaní majetkov kvôli automobilke Kia. Vtedy sa pozemky pri Žiline predávali nízko pod trhovú cenu.
Česi sú na tom podobne
Naši západní susedia majú obdobný problém ako Slovensko. "Prieťahy s výkupmi pozemkov aj u nás komplikujú výstavbu diaľnic. Dokiaľ nie sú všetky potrebné záležitosti vyriešené, nedá sa stavať. Aj u nás existujú snahy novelizovať príslušný stavebný zákon tak, aby bolo možné začať stavať, avšak majetkové záležitosti a prípadné súdne spory by sa riešili až v priebehu stavby diaľnice, prípadne po jej uvedení do prevádzky," povedal pre HN hovorca českého ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:25