StoryEditor

Gazprom dal Európe nový účet za plyn

26.09.2007, 00:00

Od januára 2008 Slovensko zaplatí za dodávky ruského plynu viac. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) totiž rokuje s ruským koncernom Gazprom nielen o cene dlhodobých (do roku 2009) kontraktov, ale aj tých, ktoré ešte platia. Nie sme v tom však sami -- plyn by mal zdražieť aj v Poľsku a Maďarsku, a to o desať percent.
Brusel: Riešte to sami
"Ak by došlo k zdraženiu nákupnej ceny v priemere o desať percent, určite by sa to proporcionálne odrazilo aj na cene plynu pre slovenského spotrebiteľa," povedal HN zdroj blízky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý dohliada na ceny energií. "S Gazpromom sme stále v štádiu rokovaní o cene," komentuje slovenskú pozíciu hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
Slovensko má dnes zabezpečené dodávky plynu z Ruska do konca roku 2008, nie však ich cenu. "Rokujeme, túto otázku preto zatiaľ komentovať nebudeme," povedal pre HN hovorca spoločnosti pre styk so zahraničnými médiami Denis Ignatiev.
Napríklad Maďarsko podľa denníka Népszabadság dnes nakupuje plyn od nemeckého koncernu e.ON pri cene 270 dolárov za tisíc kubíkov, pričom cena by sa od januára mala vyšplhať až na 300 dolárov.
Európska spoločnosť Heren Energy, ktorá sa špecializuje na informácie o cenách plynu a ďalších energií, zverejnila údaje, že v júli predával Gazprom export koncernu Ruhrgas na hranici Slovenska a na hranici Nemecka plyn za 309 dolárov za tisíc kubíkov.
Zdraženie plynu sa týka aj pobaltských krajín. Tie vyzvali Európsku úniu, aby sa zapojila do rozhovorov s Gazpromom. Brusel to však odmieta. Ako HN povedal Ferran Tarradellas, hovorca komisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa. "Gazprom je plynárenská spoločnosť, ktorá rieši cenové otázky s plynárenskými spoločnosťami, nie so štátmi a ich vedením."
Pomôže dolár
Na Slovensku sa s vyšším účtom za komoditu z Ruska už počíta. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) podľa denníka Pravda po roku 2008 očakáva v každom ďalšom roku trojpercentný cenový prírastok. Práve zastavenie zdražovania energií bolo jedným z kľúčových bodov predvolebnej kampane najväčšej koaličnej strany.
Do ceny však vstúpia aj iné vplyvy: Napríklad český dovozca plynu RWE Transgas už ohlásil zdraženie plynu v priemere o 4,8 percenta. Dôvodom je rastúca cena ropy, na ktorú je plyn nadviazaný. Stlmiť rast ceny by však v tomto roku mohol kurz dolára, ktorý je historicky najslabší oproti euru.

O čom rozhodne Gazprom
-- Zdraženie plynu sa už očakáva v Poľsku a Maďarsku
-- Nové ceny už oznámil Litve, Lotyšsku a Estónsku
-- Európska únia do cenovej politiky Gazpromu nezasiahne

01 - Modified: 2003-06-12 21:49:06 - Feat.: 0 - Title: Povojnová genocída kozákov pod dohľadom svetovej demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:12