StoryEditor

Nový impulz pre digitálne vysielanie v Česku

20.07.2007, 09:29
Vláda Českej republiky schválila návrh novely mediálnych zákonov, ktorá odstraňuje súčasné problémy s digitalizáciou a navyše prináša väčšiu liberalizáciu televízneho trhu. Vynárajú sa však aj určité pochybnosti a otázky, najmä zo strany českých komerčných televízií Prima a Nova.

V súčasnej situácií je na tom najhoršie šestica digitálnych televízii, ktorým boli udelené licencie v apríli 2006, ale na jeseň minulého roka o nich prišli kvôli súdnym sporom, ktoré iniciovala televízia Nova. Tá tvrdila, že <strong><i>Rada pro rozhlasové a televizní vysílání</i></strong> urobila chyby v procese udeľovania licencií novým digitálnym televíziám. Mestský súd v Prahe dospel k záveru, že Rada zákon naozaj porušila, ale Nejvyšší správní soud jeho rozsudok zrušil, a tak je to opäť na začiatku.

Prevádzkovateľ televízie <strong>Nova</strong>, spoločnosť CET 21, sa rozhodla Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zažalovať po tom, čo jej neudelila licenciu pre štyri nové televízne kanály (spravodajský, športový, filmový a seriálový). Nová právna úprava zavádza také podmienky pre udeľovanie licencií, ktoré v konečnom dôsledku spôsobia, že tento súdny spor bude zbytočný.

Po definitívnom vypnutí analógového vysielania (malo by sa tak stať v októbri 2010) dostane licenciu na TV vysielanie každý žiadateľ. Dnes sa takto postupuje v prípade satelitného a káblového vysielania. Do tohto momentu budú platiť <strong><i>kompenzačné licencie</i></strong>, ktoré budú udelené šiestim digitálnym televíziám okamžite po definitívnom prijatí novely. Návrh musí ešte schváliť snemovňa a senát. Šesticu nových televízií, ktoré sa združili v Asociácii digitálnych televízií, tvoria  <strong>Febio TV</strong> (jej riaditeľom je Richard Rybníček), TV Pohoda, RTA, Óčko, <strong>Z1</strong> (spravodajská stanica vlastnená skupinou J&T) a TV Barrandov.

Kompenzačné licencie dostanú aj televízie <strong>Nova</strong> a <strong>Prima</strong>, musia sa však dobrovoľne vzdať práv na analógové frekvencie do októbra 2010. V prípade, že uvoľnenie frekvencií budú oddaľovať, hrozí im stonásobný nárast poplatkov za ich využívanie. Aj ich frekvencie sú totiž potrebné pre digitalizáciu. Televízia <strong>Nova</strong> sa obáva najmä toho, že pokrytie digitálnym signálom nedosiahne úroveň pokrytia analógovým a možnosti, že sa nedostane do digitálnej siete (multiplexu). Žiada určité garancie, keďže jej súčasná vysielacia licencia je platná až do roku 2017. Podobne je na tom aj televízia Prima.

Počet televízií (kanálov) v jednej digitálnej sieti je limitovaný. Môže v nej byť štyri až päť staníc. V budúcnosti, keď sa prejde na úspornejšiu technológiu (z MPEG 2 na MPEG 4) sa tento počet zdvojnásobí. V Českej republike bude možné prevádzkovať až sedem sietí, čo poskytne priestor až pre 35 respektíve 70 staníc. Problém bude ale na začiatku digitalizácie, kým nebudú všetky siete dobudované. Súčasný návrh počíta s tým, že bude len na prevádzkovateľovi digitálnej siete, ktorým televíziám poskytne priestor.

Podľa <strong>Asociácie digitálnych televízií</strong> by mali jej členovia začať vysielať na jar budúceho roka. Samozrejme v prípade, že už nenastanú žiadne ďalšie komplikácie a novela bude schválená túto jeseň.

Zdroj:
TS Asociace digitálních televizí, Tv Nova
http://www.parabola.cz

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:14