StoryEditor

Byty v Bratislave sú nenormálne drahé

21.03.2010, 23:00
Aj vy ste si mysleli, že ak reálna cena staršieho bytu je 100-tisíc eur, že ho za rovnakú sumu aj kúpite?

Pozor, v hlavnom meste Slovenska to neplatí - v niektorých prípadoch od vás budú pýtať 140-tisíc eur. "Až 40 percent starých nehnuteľností v Bratislave je predražených o 10 až 40 percent,“ zdôraznila pre HN prezidentka Asociácie realitných maklérov a riaditeľka realitnej kancelárie Bond Reality Daniela Rážová.

Bratislava je takto nielen unikátom u nás, ale aj pri porovnaní s ostatnými metropolami v strednej Európe.

Inzerátom neverte
Za dôvodmi nemusíte chodiť ďaleko, predávajúci jednoducho neúmerne predražujú svoje ponuky, aby mali potom z čoho zľaviť. Rážová dokonca tvrdí, že všetky predajné ceny sa odlišujú od inzerovaných. "Predávajúci si necháva približne 15-percentnú rezervu na jednanie,“ prezrádza Juraj Kleman, realitný maklér spoločnosti RE/MAX Dynamic. Cena môže takto napokon padnúť až o pätinu.

Aj preto sa trh nedokáže spamätať. Zatiaľ čo pred pár rokmi sa kúpa bytu rátala na dni, dnes sú to aj mesiace. "Kupujúci už nie je tlačený časom, tak zjednáva. Často sa však stane, že nakoniec ho zláka úplne iný byt,“ vysvetľuje patovú situáciu na trhu realitná analytička Veronika Komorníková.

Trh sa nevylieči
Návrat do normálu tak skoro nehrozí. "Predajné ceny starších bytov si totiž stanovujú majitelia ,podľa bytov v susedstve‘, a nie podľa ich skutočnej hodnoty,“ prízvukuje Komorníková. Existenčné problémy tak môžu postihnúť realitné kancelárie aj developerov.

01 - Modified: 2003-10-19 21:14:38 - Feat.: 0 - Title: Chemes investuje do modernizácie energetických médií 02 - Modified: 2003-10-19 21:21:27 - Feat.: 0 - Title: Založenie firmy: najkratšie v Austrálii, v Dánsku zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:40