StoryEditor

Očakáva sa znižovanie kurzu dolára

27.05.2003, 00:00

Napriek tomu, že Biely dom zostáva pri politike silného dolára, situácia na finančných trhoch vyzerá opačne. Za posledný rok stratila americká mena oproti euru takmer 30 percent. Hlavný ekonóm americkej investičnej banky Morgan Stanley, Stefen Roach, sa domnieva, že reálny kurz dolára sa v najbližších dvoch - troch rokoch oproti hlavným svetovým menám zníži o 20 percent. Goldman Sachs očakáva rovnaký pokles dokonca už ku koncu tohto roka. Na tento krok bude pravdepodobne reagovať Európska centrálna banka znížením úrokových sadzieb 5. júna.
Export tovarov zo Spojených štátov sa stáva lacnejší, čo zvyšuje tlak na výrobcov Európskej únie a ich konkurencieschopnosť na domácich i zahraničných trhoch. Podľa Roacha je slabým ohnivkom eurozóny Nemecko. Tento motor rastu ekonomiky Európy sa zmieta v problémoch nízkeho hospodárskeho rastu, vysokej nezamestnanosti, ale aj hroziacej deflácie, teda poklesu cenovej hladiny, čo je pre mnohých obyvateľov veľmi príjemné, z makroekonomického hľadiska však udržateľné len krátky čas. Roach dokonca tvrdí, že Európska centrálna banka a vlády by mali vyhlásiť núdzový stav a Nemecku by mali dať k dispozícií silné anticyklické nástroje.
V prípade, ak by v Nemecku došlo k deflácii, mohlo by to negatívne pôsobiť aj na slovenskú ekonomiku," povedal hlavný ekonóm VÚB Vladimír Zlacký. "Deflácia spôsobí, že spotrebitelia z dôvodu očakávania ďalšieho poklesu cien budú odkladať nákupy na neskoršie obdobie," tvrdí Zlacký. To zase negatívne vplýva na výrobcov, ktorí strácajú dopyt po svojich výrobkoch a hospodársky rast krajiny sa spomaľuje. Negatívom deflácie je aj rast reálnej hodnoty dlhu krajiny, resp. podnikov, a nižšia schopnosť splácať záväzky. To potom môže mať negatívny dosah na svetovú obchodnú výmenu. "Svetové trhy sa zatiaľ s jednotlivými poruchami úspešne vyrovnávajú. Prezentujú sa vysokou absorpčnou schopnosťou a veľmi nízkou cenou peňazí," povedal pre HN profesor Katedry medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity Peter Baláž.

Grafický vývoj kurzu dolára a slovenskej koruny podľa kurzového lístka NBS nájdete tu. Nájdete tam aj grafy vývoja ďalších mien podľa kurzových lístkov NBS aj komerčných bánk. Viac na webe Financie.HNonline.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 05:51