StoryEditor

Sme na chvoste v rizikovom financovaní

03.04.2006, 00:00

Hoci rizikové financovanie na Slovensku zaznamenalo v posledných rokoch výraznejší rozvoj, stále ide len o veľmi malé investície rizikových a rozvojových fondov. Porovnanie s inými krajinami vychádza veľmi nepriaznivo. Uviedol to generálny riaditeľ Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Bystrík Berthoty.
Podľa Európskej asociácie rizikového kapitálu v roku 2004 fondy investovali v Európe zhruba 29 miliárd eur. V strednej a vo východnej Európe sa využilo asi 500 miliónov, z toho na Slovensku len 4,5 milióna eur. Je to menej ako jedno percento z investícií v regióne.
"Je evidentné, že v okolitých krajinách, najmä v Českej republike, Poľsku a Maďarsku a prípadne v tomto čase aj Rumunsku, je investičná činnosť na oveľa vyššej úrovni," pokračoval Berthoty.
V pomere objemu investícii k HDP je Slovensko na úplnom chvoste Európy. Kým na špičke Európy, napríklad vo Veľkej Británii, je tento pomer 0,7 percenta, na Slovensku sú to len 0,01 až 0,02 percenta.
Diametrálne rozdiely medzi Slovenskom a Európou sú očividné aj z hľadiska typov rozvojových investícií. V Európe sa približne 70 percent prostriedkov využíva na zmenu vlastníkov spoločností, zhruba 20 percent do expanzií firiem, a asi len 10 percent do start up a seed operácií, teda do úplne počiatočných štádií rozvoja podnikania. Naopak, na Slovensku drvivú väčšinu - asi 80 percent - tvorí financovanie rozvoja - expanzie firiem a asi 15 percent start up a seed operácií. Len výnimočne sú na Slovensku manažérske odkupy.
V strednej a vo východnej Európe dnes operuje zhruba 80 manažérskych tímov, ktoré spravujú niekoľko desiatok fondov rizikového kapitálu. Z nich zhruba jedna tretina sa zaujíma o Slovensko. No Slovensko je jedinou a výhradnou oblasťou investovania štyroch z nich. Orientujú sa viac na rozvojové ako na rizikové investície, čiže do počiatočných štádií rozvoja firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:08