StoryEditor

Miliardový záväzok desí akcionárov

29.05.2006, 00:00
Najdiskutovanejšou témou na piatkovom valnom zhromaždení 1. garantovanej bol jej záväzok voči spoločnosti Zbudza Resources vo výške 1,2 miliardy korún. Tento záväzok sa stal aj dôvodom na podanie trestného oznámenia na vedenie 1. garantovanej, ktorý podala finančná skupina Penta.

Najdiskutovanejšou témou na piatkovom valnom zhromaždení 1. garantovanej bol jej záväzok voči spoločnosti Zbudza Resources vo výške 1,2 miliardy korún. Tento záväzok sa stal aj dôvodom na podanie trestného oznámenia na vedenie 1. garantovanej, ktorý podala finančná skupina Penta. Podľa nej pochybná finančná operácia medzi 1. garantovanou a spoločnosťou Solivary poškodila aj drobných akcionárov Solivarov a ich veriteľov. Medzi veriteľov spoločnosti patria aj klienti Penty, pre ktorých skupina spravuje a vymáha pohľadávky.
Na pochybný záväzok, ktorý ohrozuje vrátenie vkladov viac ako 30-tisíc drobným akcionárom upozorňovali už pred valným zhromaždením traja členovia dozornej rady 1. garantovanej Jozef Čermák, Jozef Duch a Ivan Zubácky.

Zástupcovia J&T vo vedení 1. garantovanej
Zmenu stanov, ktorá mala znížiť hranicu pre schvaľovanie uznesení na valných zhromaždeniach 1. garantovanej z 95 na 75 percent prítomných akcionárov na valnom zhromaždení akcionári neschválili. Navrhovaná zmena stanov mala uvoľniť ruky pre vstup spoločnosti J&T do 1. garantovanej a pre uskutočnenie jej zámerov pri ozdravení firiem v rukách 1. garantovanej.
Zástupcu spoločnosti J&T, Igora Rattaja, zvolili akcionári na druhý pokus za člena predstavenstva 1. garantovanej a novým členom dozornej rady sa stal ďalší zástupca J&T Ladislav Jančo. Zo zmien stanov boli schválené iba úpravy meniace stanovy podľa pravidiel obchodného zákonníka.
Igor Rattaj upozornil na riziká, ktoré momentálne negatívne vplývajú na súčasnú hodnotu podnikov v majetku 1. garantovanej. Hodnotenie oprel o výsledky analýzy (due dilligence), ktoré tím J&T v 1. garantovanej v posledných troch mesiacoch urobil. Samotný vstup J&T do 1. garantovanej komentoval Rattaj nasledovne: "My sa nesnažíme ako iní vojsť do 1. garantovanej potajomky, oknom, my ideme dverami, a predtým sme slušne zaklopali."

Boj o majetok a stratené miliardy
Podľa Penty sa vedenie 1. garantovanej opakovane snaží šíriť medzi akcionármi nepodložené obvinenia voči Pente z jej údajného pokusu o ovládnutie 1. garantovanej. "Penta kategoricky takéto obvinenia odmieta. Toto neustále hľadanie nepriateľa je súčasťou systematickej manipulačnej kampane, ktorej cieľom je zakryť skutočnosť, že vedenie 1. garantovanej pripravilo svojich drobných vkladateľov a akcionárov takmer o 2 miliardy korún," uviedol Jozef Špirko, partner private equity skupiny Penta.
Podľa hovorcu 1. garantovanej Jána Zacha však vyjadrenia Penty nápadne pripomínajú aj vyhlásenia trojice členov dozornej rady (Čermák, Duch, Zubácky), ktoré prezentovali na piatkovom valnom zhromaždení. Podľa neho je nesporným faktom, že Penta sa vehementne snaží získať majetok 1. garantovanej.

01 - Modified: 2003-03-06 09:29:48 - Feat.: 0 - Title: Vyjasňovanie pozícií pred mimoriadnou schôdzou 02 - Modified: 2003-03-06 09:30:50 - Feat.: 0 - Title: V referende o EÚ až 76 % Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:43