StoryEditor

Sporiteľňa so ziskom jednej miliardy

19.05.2003, 00:00

Slovenská sporiteľňa mala v prvom štvrťroku podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo zisk po zdanení 997 miliónov korún. Hrubý zisk banky bol 1,3 miliardy korún, keď sa zvýšil medziročne o vyše 40 percent. Informovala o tom hovorkyňa banky Eva Güttlerová. Rozhodujúcim zdrojom zisku boli podľa nej úrokové výnosy. Čistý úrokový výnos (rozdiel medzi úrokmi z úverov a vkladov) stúpol o 0,6 na 2,2 miliardy korún. Nemalý podiel na zisku mali aj poplatky za služby, ktoré vo všetkých slovenských bankách výrazne vzrástli. Čistý výnos z poplatkov a provízií stúpol v sporiteľni medziročne o desatinu na 431 miliónov korún.
Vklady klientov sa v prvých troch mesiacoch oproti rovnakému obdobiu vlani zvýšili o tri percentá na 177 miliárd korún. Z toho úložky právnických osôb boli 28,5 miliardy korún.
V prvom štvrťroku rástli aj úvery. Medziročne sa ich hodnota zvýšila o pätinu na 41 miliárd korún. Pôžičky poskytnuté obyvateľstvu sa na celkovej úverovej angažovanosti podieľali takmer 14 miliardami. Významným produktom boli hypotekárne a spotrebné úvery. Banka v prvých troch mesiacoch poskytla vyše 600 hypotekárnych úverov vo výške 437 miliónov korún, čo je oproti rovnakému obdobiu vlani trojnásobný nárast. Celková suma hypoúverov poskytnutých Slovenskou sporiteľňou je 3,8 miliardy korún. Spotrebné úvery dosiahli takmer 7 miliárd korún. Úvery poskytnuté podnikateľom boli ku koncu marca 27 miliárd korún.
Prevádzkové náklady banky stúpli v sledovanom období o 17 percent. "Nárast ovplyvnili predovšetkým marketingové náklady a odpisy hmotného a nehmotného investičného majetku," povedala Güttlerová. Ako dodala, zvýšenie odpisov spôsobil nákup výpočtovej techniky a použitie reštrukturalizačnej rezervy na odpis softvéru. Hospodárenie banky vo veľkej miere ovplyvnil aj odvod do Fondu ochrany vkladov. V prvom štvrťroku to bolo 258 miliónov korún.
Kapitálová primeranosť (pomer súčtu kapitálu a rezerv k upraveným rizikovo váženým aktívam) sporiteľne bola ku koncu marca 25,1 percenta. Výnosnosť aktív sa zvýšila z 0,7 na 1,9 percenta, návratnosť kapitálu dosiahla 30,1 percenta. Bilančná suma, čiže stav aktív, resp. pasív, stúpla o dve percentá na 204 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 18:58